Пазарната подкрепа на ЕС – да минеш с трактор върху чушките!

prМоже да е много зряло икономическо решение, но унищожаването на продукцията като пазарна подкрепа на Европейския съюз заради руското ембарго изглежда безумно. А условието звучи още по-идиотски: преди да минеш с трактора върху доматите, краставиците, чушките и т.н., трябва да се увериш – себе си и институциите, че стоката, крадено от 30думи която си отгледал е идеална. Опазил си я от болести и вредители, торил си я, поливал си я, отстранил си плевелите. Ха! Как да се вмести в ума тази гениална мярка!

Значи, няма пазарна подкрепа заради маните, молците, струпясването и други…. За цялата армия от болести и неприятели, която обяви крадено от 30думи война на земеделието ни тази година. Но, ако си ги надвил с много средства и зор, и най-после си успял да докараш до беритба читава реколта, ЕС ще ти плати да я унищожиш. И то в година, в която броят на гладуващите сигурно не е никак малък. Особено в България.

крадено от 30думи

Не е посочена и възможност преди да се загроби продукцията, фермерът да обяви на околните села отворен ден, в който всеки да може да си набере даром чушки и домати, или ябълки под надзора на кмета, например. Това не е ли благотворителност? Защо можеш да даряваш плодове и зеленчуци на крадено от 30думи затворниците, а на селяните да не можеш? А, да. Защото ако подаряваш, ще бутнеш цената по пазарите. И все пак, как да унищожиш нещо, над което си се трепал цяло лято…

Земеделският министър предупреди, че фермерите не трябва да се бавят със заявленията, за да може все пак протест с домати България да получи някакви компенсации от ЕС. Да, но ако в следващите две седмици производителят изтегля от пазара стоката, той не може да я предостави на най-големия крадено от 30думи консуматор – училищата, защото учебната година се открива на 15 септември. Като възможности му остават детските градини, старческите домове, болниците и затворите. Нима там ще започнат да правят лютеници, за да не хвърлят бързо развалящите се зеленчуци?

Съвсем друг е въпросът за обезщетенията, които земеделците ще получат, ако влязат в крадено от 30думи схемата на ЕС. Те са наистина мизерни. В момента например ябълките вървят за едно кило 1-1.30 лева, а подкрепата при унищожаването им ще е по-малко от 26 стотинки. При даряването им цената ще е 33. Горе-долу толкова сигурно струва надницата за брането.

 

Дали пък в земеделското министерство не са крадено от 30думи определили размера на помощта по фактурите, на които се внасят полските домати, гръцките праскови и грозде и т.н.? Ако унищожим нашата стока, ще покажем какво се казва европейска солидарност в най-дълбокия смисъл на понятието.

Автор: Надя Петрова

http://agroplovdiv.bg

Read more: http://snaiper-bg.net/2014/09/pazarnata-podkrepa-na-es-da-minesh-s-traktor-va-rhu-chushkite/#ixzz3C48y5w1z

крадено от 30думи
защищено INVITEXT

Post Comment