Пазарната подкрепа на ЕС – да минеш с трактор върху чушките!

prМоже да е много зряло икономическо решение, но унищожаването на продукцията като пазарна подкрепа на Европейския съюз заради руското ембарго изглежда безумно. А условието звучи още по-идиотски: преди да минеш с трактора върху доматите, краставиците, чушките и т.н., трябва да се увериш – себе крадено от 30думи си и институциите, че стоката, която си отгледал е идеална. Опазил си я от болести и вредители, торил си я, поливал си я, отстранил си плевелите. Ха! Как да се вмести в ума тази гениална мярка!

Значи, няма пазарна подкрепа заради маните, молците, струпясването и други…. За цялата армия от крадено от 30думи болести и неприятели, която обяви война на земеделието ни тази година. Но, ако си ги надвил с много средства и зор, и най-после си успял да докараш до беритба читава реколта, ЕС ще ти плати да я унищожиш. И то в година, в която броят на гладуващите сигурно не е крадено от 30думи никак малък. Особено в България.

Не е посочена и възможност преди да се загроби продукцията, фермерът да обяви на околните села отворен ден, в който всеки да може да си набере даром чушки и домати, или ябълки под надзора на кмета, например. Това не е ли благотворителност? Защо можеш да крадено от 30думи даряваш плодове и зеленчуци на затворниците, а на селяните да не можеш? А, да. Защото ако подаряваш, ще бутнеш цената по пазарите. И все пак, как да унищожиш нещо, над което си се трепал цяло лято…

Земеделският министър предупреди, че фермерите не трябва да се бавят със заявленията, за да може все пак протест с домати България да получи някакви компенсации от ЕС. Да, но ако в следващите две седмици производителят изтегля от пазара стоката, той не може крадено от 30думи да я предостави на най-големия консуматор – училищата, защото учебната година се открива на 15 септември. Като възможности му остават детските градини, старческите домове, болниците и затворите. Нима там ще започнат да правят лютеници, за да не хвърлят бързо развалящите се зеленчуци?

Съвсем друг е въпросът за обезщетенията, които земеделците крадено от 30думи ще получат, ако влязат в схемата на ЕС. Те са наистина мизерни. В момента например ябълките вървят за едно кило 1-1.30 лева, а подкрепата при унищожаването им ще е по-малко от 26 стотинки. При даряването им цената ще е 33. Горе-долу толкова сигурно струва надницата за брането.

 

Дали пък крадено от 30думи в земеделското министерство не са определили размера на помощта по фактурите, на които се внасят полските домати, гръцките праскови и грозде и т.н.? Ако унищожим нашата стока, ще покажем какво се казва европейска солидарност в най-дълбокия смисъл на понятието.

Автор: Надя Петрова

http://agroplovdiv.bg

Read more: http://snaiper-bg.net/2014/09/pazarnata-podkrepa-na-es-da-minesh-s-traktor-va-rhu-chushkite/#ixzz3C48y5w1z

крадено от 30думи
защищено INVITEXT

Add Comment