Върху Международната космическа станция са открити живи организми.

29577777777777777777777777774Ръководителят на полета на руския сегмент на Международната космическа станция (МКС), Владимир Соловьов е споделил пред журналисти за резултатите от взетите  проби от илюминаторите на повърхността на МКС по време на експеримента „Тест“. По неговите думи тестът е показал уникални резултати: учените са открили върху повърхността на станцията следи от морски планктон.

Според него през 2013 година са били обобщени резултати от редица научни експерименти, извършвани дълго време.
Било е потвърдено, че някои организми могат да живеят в продължение на години върху повърхността на МКС при фактори като вакуум, температура, силна космическа радиация. Някои изследвания показват, че тези организми могат дори да се развиват. С помощта на високопрецизна техника сега е възможно да се прецени наличието на микроорганизми върху повърхността на станцията, – съобщава ИТАР-ТАСС.

„Резултатите от експеримента са „Тест“ са съвършено уникални. На повърхността на илюминаторите ние открихме следи от морски планктонови микрочастици. Това подлежи на по нататъшно изучаване“ – казва Соловев.

Той отбелязва, че не е съвсем ясно как тези микрочастици могат да се образуват на повърхността на космическата станция. „Подобни неща са били намерени на повърхността на океана, и  не са характерни за Байконур. Оказва се, че има издигащ се въздушен поток, който се отлага върху повърхността на станцията“ – казва ръководителят на полета за руската част на МКС.

Отговаряйки на въпроса колко е замърсена сега повърхността на МКС, Соловьов съобщава, че в резултат на работата на двигателите на космическия кораб, по време на атмосферни завихряния и поради излизане на екипажа в открития космос, повърхността на МКС е силно замърсена. „В момента провеждаме специална операция, за да може да се почистят и полират илюминаторите на МКС. Това е от особена важност при дълги космически полети“ – заключава – Соловьов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *