Върху Международната космическа станция са открити живи организми.

29577777777777777777777777774Ръководителят на полета на руския сегмент на Международната космическа станция (МКС), Владимир Соловьов е споделил пред журналисти за резултатите от взетите  проби от илюминаторите на повърхността на МКС по време на експеримента „Тест“. По неговите думи тестът е показал уникални резултати: учените са открили върху повърхността на станцията следи от крадено от 30думи морски планктон.

Според него през 2013 година са били обобщени резултати от редица научни експерименти, извършвани дълго време.
Било е потвърдено, че някои организми могат да живеят в продължение на години върху повърхността на МКС при фактори като вакуум, температура, силна космическа радиация. Някои изследвания показват, че тези организми могат крадено от 30думи дори да се развиват. С помощта на високопрецизна техника сега е възможно да се прецени наличието на микроорганизми върху повърхността на станцията, – съобщава ИТАР-ТАСС.

„Резултатите от експеримента са „Тест“ са съвършено уникални. На повърхността на илюминаторите ние открихме следи от морски планктонови микрочастици. Това подлежи на по нататъшно изучаване“ крадено от 30думи – казва Соловев.

Той отбелязва, че не е съвсем ясно как тези микрочастици могат да се образуват на повърхността на космическата станция. „Подобни неща са били намерени на повърхността на океана, и  не са характерни за Байконур. Оказва се, че има издигащ се въздушен поток, който се отлага върху повърхността крадено от 30думи на станцията“ – казва ръководителят на полета за руската част на МКС.

Отговаряйки на въпроса колко е замърсена сега повърхността на МКС, Соловьов съобщава, че в резултат на работата на двигателите на космическия кораб, по време на атмосферни завихряния и поради излизане на екипажа в открития космос, повърхността на МКС крадено от 30думи е силно замърсена. „В момента провеждаме специална операция, за да може да се почистят и полират илюминаторите на МКС. Това е от особена важност при дълги космически полети“ – заключава – Соловьов.

защищено INVITEXT

Add Comment