Държавите с вируса Ебола ще бъдат задължени да обявяват извънредно положение

SWITZERLAND-HEALTH-EBOLA-WAFRICA-WHOРазрастването на разпространението на смъртоносния вирус Ебола бе признато от Световната здравна организация – пише Ройтерс.

„Комитетът единодушно прецени, че необходимите условия за обявяването на извънредно положение в областта на общественото здраве от международно значение са постигнати“. Това изявление било направено след спешна среща на комитета на СЗО в Женева.

Организацията смята, че всички страни с регистрирани случаи на инфекция причинени от вируса Ебола трябва да обявят извънредно положение, както и да се ограничат пътуванията в чужбина.

Ебола е смъртоносна болест, която може да се разпространи чрез необезопасен директен контакт с кръв или секрет от заразено лице, както и чрез контакт със заразени предмети.

Ваксини и методи за специфично лечение на треската не съществуват. По принцип, Ебола се разпространява в страните от западна Африка. В Гвинея, Сиера Леоне и Нигерия, а  през последните седмици са починали общо 932 души.

От четвъртък 7-ми август либерийските власти обявиха извънредно положение в резултат на избухналата епидемия. Според експерти, ситуацията в Либерия се усложнява и от отказа на някои пациенти от амбулаторно лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *