Янукович призова ЕС да анулира отстраняването му от власт

full.jpg333333333333333333Бившият украински президент Виктор Янукович иска ЕС да признае пред съда, че уволнението му е незаконно и да вдигне санкциите срещу него.

Това пише в текста на неговия иск до съда на ЕС в Люксембург, обнародван в понеделник, 4-ти август, в официалния журнал на ЕС.

Така Янукович настоява да се отмени вписаната срещу него на 5-ти март санкция на ЕС, която включва замразяване на банкови сметки в общността. Бившият президент казва, че санкциите на ЕС са отмъщение за отхвърлянето на европейската интеграция на Украйна.

Янукович в иска си също протестира, че в санкцията е наричан „бивш президент“ и нарича себе си „легитимно“ и „демократично“ избран президент на Украйна, както и че предходното правителство е „незаконно“. Ищецът твърди, че чрез налагането на санкции срещу него ЕС се опитва да угоди на предходното правителство, което се е съгласило на по-близки отношения с ЕС.

В допълнение, бившият президент на Украйна смята, че замразяването на сметките му в ЕС е  незаконно защото в момента на налагането на санкцията срещу него, украински правоприлагащи агенции разследват предполагаемо незаконно прехвърляне на публични средства извън граница. Освен това, Янукович смята, че блокирането на активите му е „нарушение на правата на собственост, гарантирани от Хартата на основните права на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *