Ръководителят на СЗО признава за неконтролируемото разпространение на вируса Ебола

imagesОгнището на вируса Ебола, което се разпалва в Западна Африка, се разпростира  с огромно темпо,  и въпреки усилията на лекарите засега вирусът е неудържим, заяви в петък изпълнителният директор на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Чан.

На среща с ръководителите на засегнатите страни Чан каза, че епидемията може да доведе до катастофални последици и,  че, единственият начин да бъде спряна е да се вземат спешни мерки, съобщава „BBC News“.

От началото на февруари от хеморагична треска, причинена от вируса Ебола са загинали 729 души. Избухването на вируса настъпи в големи райони на Западна Африка, обхващайки четири страни.

Смъртността при заразените с вируса достига 90%. Болестта се предава чрез контакт със заразена кръв и секрети. Вероятността пациентите да оцелеят е по-голяма ако те получат адекватна лекарска помощ и лечение в ранен стадии на заболяването.

В петък генералния директор на (ВОЗ) се срещна с лидерите на страните засегнати от вируса: Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. На срещата тя се съгласи да отдели $100 милиона за финансиране на план за борба с болестта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *