Чао Италия: „Фиат“ отива в Холандия

logo_fiat_roj00000000000000000000000000oИталия се сбогува с един от нейните герои. „Фиат“, най-голямата индустриална група в страната , с повече от век история, се мести в Холандия.

Главният офис на компанията се мести от Торино в Амстердам, акциите и  ще се търгуват на фондовите борси в Ню Йорк и Лондон.

Въпреки това, Фиат обеща да не закрива своите италиански фирми и все още ще плаща данъци у дома.

При последната годишна среща на италианските акционери на автоконцерна, одобри неговото сливане с американския „Chrysler“.

„Ние представихме проект на акционерите за сливане, което включва преместването на централата и промяна на името. На днешното заседание започваме ново бъдеще на нашата корпорация“, каза президентът на Фиат Джон Елкан.

Фиат е роден в Торино, думите от абревиатурата означават „Fabbrica Italiana Automobili Torino“ (италиански автомобилен завод Торино).
Дялът на автомобилния производител възлиза на 4% от икономиката на страната и 3% от работната сила.

Компанията е основана през 1899 година от Джовани Аниели, семейството и до сега е един от основните акционери.
Групата на Фиат включва и марките Lancia, Alfa Romeo, Maserati и Ferrari.

През 2009 година на фона на световната криза, Фиат под ръководството на нейния изпълнителен директор Серджо Маркионе започва сливане с американската „Crysler“, което отнема пет години. Днес новата компания се казва „Fiat Chrysler Automobiles“.

Кризата, започнала преди пет години удари по автомобилостроенето и САЩ и Европа, но американските концерни, в това число и „Crysler“,  минаха през криазта и отново се изправиха на крака. От Европа идват повече от половината приходи на Фиат. Но за последните три години Фиат са загубили 2 милиарда евро от европейския пазар. Без намесата на „Crysler“ бъдещето на Фиат би било немислимо. Явно „Стария свят“ не може повече да обезпечи увереност  в бъдеще на Фиат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *