Кметът на Видин Гергов с три обвинения от прокуратурата

gergovНа 1 август 2014 г. прокуратурата привлече като обвиняем кмета на Община Видин Герго Гергов по общо три обвинения.

Той бе задържан на 31 юли 2014 г. при специализирана операция на новосъздаденото звено за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и ДАНС.

Обвинение по крадено от 30думи чл. 282, ал. 2, Пр. I и Пр.II във връзка с чл. 282, ал. 1, Пр. I и Пр. II  и чл. 26,ал. 1 от НК му е повдигнато за това, че в периода 1.01.2012 – 15.07.2014 г., в качеството си на длъжностно лице, умишлено не е изпълнил и е крадено от 30думи нарушил служебните си задължения от ЗОП във връзка с обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за учрежденията на бюджетна издръжка на територията на Община Видин.  Целта е била Гергов да набави облага за еднолично търговско дружество, на което е заплащано с общински средства.  От това са настъпили значителни вредни крадено от 30думи последици за общината от имуществен характер в размер на 150 000 лв. и от неимуществен характер, изразяващи се в разколебаване на общественото доверие в местната власт.

Второто обвинение спрямо крадено от 30думи Гергов е по чл. 278, ал. 6, Пр.II- за това, че на 31 юли 2014 г. в дома си в гр. Видин е държал 15 антични монети от римския императорски период – т.нар. „антониани“ от 3 в. сл. Хр., които представляват археологически обекти и културно – исторически ценности, неидентифицирани и крадено от 30думи нерегистрирани по съответния ред.

Третото предявено на Гергов обвинение е по чл. 339 , ал. 1 от НК – за това, че на 31 юли 2014 г. в дома си е държал 152 патрона, без да има надлежно разрешение.

На Гергов е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на крадено от 30думи 30 000 лв. На същия е наложена забрана за напускане пределите на Република България, без разрешение на прокурор.

На 1 август 2014 г. Прокуратурата ще внесе искане до Видинския окръжен съд за отстраняване на Герго Гергов от заеманата от него длъжност кмет на община Видин.

Осъществената операция е първата на крадено от 30думи звеното за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и ДАНС след създаването му през юни 2014 г. Целта на новата структура е да координира и подпомага работата по противодействието на корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности в изпълнителната власт за постигане на по-голяма ефективност и бързина при крадено от 30думи предварителните проверки и досъдебни производства.

крадено от 30думи
защищено INVITEXT

Add Comment