Китай отново тества противоспътникови ракети

big_1406314Държавният департамент на САЩ заяви, че на 23 юли  Китай са провели  тест на противоспътникова ракета. В тази връзка САЩ за пореден път изразяват своята загриженост от действията на Китай.

Говорителят на държавният департамент Мари Харф заяви, че състоялото се на 23-ти юли изпитание на противоспътникова ракета не е било крадено от 30думи с цел унищожаването на обекти в околоземната орбита. Следователно тези опити не причиняват замърсяване на околоземното пространство.

Китай отдавна разработва средства за атака на потенциални вражески спътници и често прави тестове на тези средства. Най- известното изпитание е било през 2007-ма година, когато китайците използвайки този тип ракети, унищожават собствен крадено от 30думи космически апарат. Този тест се провел в пространство близо до Земята и е довел до значително усложняване на ситуацията – замърсяване с  няколко хиляди космически отломки.

САЩ многократно са изявявали своята загриженост относно подобни проучвания на Китай, тъй като те представляват косвен риск за космически апарати от цял свят, в крадено от 30думи това число и за Международната космическа станция.

Заслужава да се отбележи, че самите американци провеждат подобни тестове на противоспътникови оръжия от  2008 година.

защищено INVITEXT

Add Comment