Китай отново тества противоспътникови ракети

big_1406314Държавният департамент на САЩ заяви, че на 23 юли  Китай са провели  тест на противоспътникова ракета. В тази връзка САЩ за пореден път изразяват своята загриженост от действията на Китай.

Говорителят на държавният департамент Мари Харф заяви, че състоялото се на 23-ти юли изпитание на противоспътникова ракета не е било с цел унищожаването на обекти в околоземната орбита. Следователно тези опити не причиняват замърсяване на околоземното пространство.

Китай отдавна разработва средства за атака на потенциални вражески спътници и често прави тестове на тези средства. Най- известното изпитание е било през 2007-ма година, когато китайците използвайки този тип ракети, унищожават собствен космически апарат. Този тест се провел в пространство близо до Земята и е довел до значително усложняване на ситуацията – замърсяване с  няколко хиляди космически отломки.

САЩ многократно са изявявали своята загриженост относно подобни проучвания на Китай, тъй като те представляват косвен риск за космически апарати от цял свят, в това число и за Международната космическа станция.

Заслужава да се отбележи, че самите американци провеждат подобни тестове на противоспътникови оръжия от  2008 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *