Ако искате да помогнете на планетата, откажете говеждото

158620478888888888888888Има няколко причини, поради които да се откажете от месото, яйцата и млечните продукти. Първо по етични причини. Животните,  родени в промишленото животновъдство, прекарват целият си живот в тесни и претъпкани помещения, постоянно са инжектирани с какви ли не химикали особено преди клането им, често убивани чрез осакатяване по меко казано нехуманен начин.

Второ, налице е аргументът човешко здраве. Отказването на месото, особено на говеждото,  помага за понижаване на холестерола.

Съществува и екологичен момент. Съгласно изследване една пета от общия размер на глобалните парникови газове се появява заради производството на храни, които са суровини за животновъдството. Освен това, за да расте добитъкът,  са му нужни фураж, вода и голяма площ земя за пасища.

Най-добрият вариант за планетата би бил пълния отказ от месо, но повечето хора не биха направили това. Някои вместо това решават да ограничат консумацията на месо и животински продукти.

Но никой до сега не е направил класификация на различните видове и тяхното влияние върху глобалното затопляне. Очевидно е, че една крава произвежда повече парникови газове отколкото едно пиле. Но ако могат да се получат по-точни данни за различните животни и техните пропорционални вреди и ползи, ще може по-лесно да бъде насочван потребителя към консумация на по-екологичните продукти.

Учени от колежа Бард, института Вайцман и Йелския университет, са се заели с тази задача. Те провели изследвания и са публикували своите резултати в списание „Proceedings“ на Националната академия на науките. Вниманието им било насочено към американската система на производство на храни.

За начало учените изчисляват разходите за храна на всички класове животни: бикове и крави за месо, свине, кокошки за месо, кокошки носачки и млекодайни крави. За рибите не са били правени изчисления, тъй като количеството на данни по отглеждането на риба е доста ограничено, а и в допълнение делът на рибата от 2000-2013 година в САЩ е едва, 2% от менюто на консумираните животински калории.

Резултатите били очаквани и малко озадачаващи. От гледна точка на натоварване на околната среда свинското месо, птичето месо, млечните продукти и яйцата не са от най-вредните, според автора на изследването. Докато говеждото месо изисква много повече ресурси, отколкото които и да било други протеинови храни. Учените са на мнение, че в сравнение с други източници на енергия говеждото изисква 28 пъти повече земя, 6 пъти повече торове и 11 пъти повече вода. Като допринася 5 пъти повече за емисиите на парниковите газове.

Продължавайки в тази посока изследването на учените ни води до някои изчисления върху основни хранителни култури.
Ако направим калорично сравнение,  то излиза, че картофите, пшеницата и оризът изискват от 2 до 6 пъти по-малко средства, отколкото свинското месо, птичето месо, яйцата и млечните продукти.

Авторите на изследването признават, че техните оценки съвсем не са съвършени, обаче те смятат, че резултатите осигуряват солидна база данни с цел да помогнат  потребителите във взимането на решение относно тяхното хранене.

„Основното заключение е че производството на говеждо месо изисква 10 пъти повече средства, отколкото другите видове животинска продукция. Така изследването хвърля светлина върху много екологични ползи и лесен за прилагането им начин в храненето, а също така показва и изключително високите разходи на ресурси за производството на говеждото месо.

С други думи отхвърлянето на продукти от животински произход ще е най-полезно за нашата планета, но дори отказването от говеждото месо може да бъде ефективен компромис за тези, които мислят за околната среда, но не искат да жертват удоволствието от яденето на месо.

One thought on “Ако искате да помогнете на планетата, откажете говеждото

  1. Отдавна съм го „отказал“! ;-)
    Просто НИКЪДЕ в магазините не се продава „говеждо месо“ – само „телешко“… ;-)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *