Самоконфигуриращ се робот

140722140043-roombot-table-horizontal-galleryyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyПредставете си, че стола на който стоите се превръща в диван по ваше желание. Или пък обзавеждането и мебелите ви да ви правят път, докато минавате покрай тях. Тези представи един ден могат да станат реалност благодарение на проучвания правени в Швейцарския Федерален Инситут за крадено от 30думи Технологии.

Тяхната лаборатория за биороботика разработва самоконфигуриращи се роботи познати още като „Руумботс“ (Стайни роботи) , които могат да се сливат с материали и обзавеждане за да създадат адаптивна мебелировка за къщата или офиса.
„Малко е като научно-популярен проект в моята лаборатория, да създам интелигентно обзавеждане, което може да променя крадено от 30думи формата и функциите си“ обяснява лабораторния директор Ауке Ижспеерт. „ В нашите представи , виждаме как Руумботите местят и комбинират за да създадат различие от елементи, включително маси и столове“ . Целта е да се създадат мебели, които могат да бъдат използвани по различни начини.

SONY DSCДизайнът на Руумботите наподобява два крадено от 30думи зара, залепени един за друг, съдържат батерия, 3 мотора за движение и въртене , както и безжична връзка. Всеки модел е само 22 см дълъг, а екипът от създатели си представя, че биха били нужни само 10 такива робота да се комбинират, за да се създаде широк спектър от обзавеждане. крадено от 30думи „Руумботите биха могли да се комбинират с по-пасивни предмети, като покривка за маса, възглавница за диван, за да се постигнат крайните резултати“ казва Ижспеерт.

140722151424-roombot-exploded-view-horizontal-galleryyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyjpgПървостепенните цели на екипа крадено от 30думи са, да създадат мобилно обзавеждане, което би помогнало на старите хора и на тези, който имат ограничена възможност за предвижване. „ Да кажем, че един стар човек използва количка, за да се предвижва, робота може да направи така, че дори човекът да живее в претрупан с предмети апартамент, мебелите все крадено от 30думи пак да се отместват, правейки му място да мине покрай тях, или пък стол, който да следва човека и винаги да е близо до него“ обяснява Ижспеерт.
140722151641-roombot-connected-table-horizontal-galleryyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyЗа сега, екипът успя да въведе няколко модула за взаимодействане, координирани чрез компютърни алгоритми, но те планират да подобрят взаимодействието човек-робот или чрез крадено от 30думи закрепване на камери, които да следят къде се намира човека или чрез използване на гласови команди.
По-нататъшната надежда лежи в използването на таблети, които на практика да показват стаята и как хората използват подсилената реалност за да премествят и поставят обзавеждането си както сами поискат.
Дизайните не са лимитирани само крадено от 30думи до дома, в който живеете. Те могат да бъдат прилагани и на работното ви място – за създаване на модерни конферентни зали, които се реконфигурират според функционалността и нуждите ви, и в последствие – навсякъде.

140722152108-roombot-rendering-horizontal-galleryyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy„Това, което се надявам да направя е да предоставя на хората „Лего блокчета“ , а крадено от 30думи според тяхната нужда – сами да ги използват и комбинират, като самите те ще са дизайнери“

защищено INVITEXT

Add Comment