Как се е променил човекът за един век?

compare-heightttttttttttttttttttttttttttttttУчените са изяснили как човечеството се е променило през последните 100 години.

За последното столетие хората са станали по-високи. Те също са станали и много по-дебели от всякога и живеят по-дълго от когато и да било през цялата човешка история. Дали това е пряк резултат от генетични промени? Малко вероятно е, в продължение на само 100 години. Периодът е твърдe кратък за такива промени и още по-кратък за да се проследят.

Повечето промени, които се случват в такъв кратък период могат да бъдат адаптации на организма към изменения на хранителни навици, като например разпределението на храненията или здравни и хигиенни навици. Това било обявено от Стивън Стернс, професор по екология и еволюцинна биология в Йейлския университет.

Но произходът на тези промени може да бъде много по-дълбок и по-сложен от това, което първоначално съобщава Стернс. Проучване сочи, че британските войници са били много по-високи през миналия век.

„Човечешката еволюция си е обрзувала програма свързана с развитието, която може бързо да реагира на измененията в заобикалящата ни среда.“-казва Стернс. И докато това може да изглежда, че естественият подбор няма значение, то това съвсем не е така. Тези еволюционни механизми все още играят важна роля в оформянето на хората като вид.

„Културата, медицината, урбанизацията, чистият въздух и водата, променят хората, като влияят на тяхната еволюция, според Стернс.

Учените са установили, че през последните 100 години, човекът е нарастнал с почти 10см и става по-дебел в средата на периода с няколко килограма. През 2000-та година средната продължителност на живота в света е достигнала 77 години. Такива и подобни промени ще продължават да настъпват под влияние на външните фактори, но по скоро ще се случва бавно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *