Хладилник от глина работи без електричество

3032578-slide-s-mitticool-00222222222222222По данни на ООН за земеделското производство, по света всяка година се изхвърлят 1.4 милиарда тона храна.

Причините за тези количества отпадъци са различни в различните държави. В богатите страни, хората просто изхвърлят излишната храна, която е останала или която се е развалила преди да успеят да консумират.

В по-бедните страни, проблемът се крие обикновено във веригите за доставка. Поради лошо охлаждане храните гният по време на транспортиране или по сергиите,  когато не се продаде достатъчно бързо.

Новият хладилник е малко вероятно да реши този проблем, но той предлага ценна помощ със своята иновативност. Той е изработен от глина и не изисква електричество за да работи и държи свежи зеленчуците и плодовете за поне седмица. Според неговия изобретател Мансукбхай Праяпати, хладилникът запазва дори и  млякото.

„Mitticool“ е направен от пореста глина. Всичко, което му трябва за да заработи,  е да се налеят няколко литра вода в специален резервоар. Водата постепенно се стича по стените от глина и охлажда поставените вътре продукти. В топлите дни, водата се изпарява, охлаждайки глината и позволява да се поддържа температура до 8 градуса по- ниска от околната.

Хладилникът е достатъчно евтин – цената му е едва $50. Единственият му недостатък е производството му, което изисква до 10 дни ръчен труд, както и че е прилично тежък, за пренасянето му са нужни двама човека.

Праяпати започнал работата по хладилника през 2001 година, а сега продава около 230 броя на месец в Индия, Кения и арабските емирства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *