DARPA демонстрира умни самонасочващи куршуми (видео)

original (3)Видеото показва, как специалният куршум е изстрелян в погрешна посока, но успява значително да коригира пътя си и попада в целта.

Съобщава се, че първият успешен тест бил проведен в края на април. Очевидно е, че куршумът променя траекторията си два пъти преди да удари целта.

Програмата EXACTO стартира през ноември 2008 година.

„DARPA“ представи прототипа на „умния“ куршум през 2012 година, а новото видео показва, че агенцията значително е подобрила и усъвършенствала технологията.

Програмата наречена „EXACTO“, представлява   система за ориентиране и следене, която ориентира и насочва куршума към целта. Системата позволява да се коригира траекторията на куршума, като се вземат в предвид различни фактори, като например- силен вятър или пясъчна буря.

Разработчиците твърдят, че снайперисти , разполагащи с такива самонасочващи се куршуми, могат да прихванат движещи се и сложни цели в почти всякакви условия, като не се разкрива и точното им местоположение. Британското издание „Register“ добавя, че новата система значително ще увеличи разстоянието на поразяващата мощ.

Куршумите  50-ти калибър, които използват американските снайперисти, могат да летят до 7 километра, но за неуправляемите снаряди уцелването на мишена на повече от 2 километра е изключително трудно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *