Путин обеща да освободи Куба от американската блокада.

0547075777777Руският президент Владимир Путин, започна  обиколката си в Латинска Америка с посещение в Куба, където подписа серия споразумения за сътрудничество. В допълнение Путин е обещал да помогне в преодоляването на незаконната блокада, наложена от САЩ.

„Ще окажем помощ на кубинските ни приятели в преодоляването на незаконната блокада“- е заявил Путин в петък, 11 юли. Според „Интерфакс“ от Вашингтон срещу Хавана действа бизнес, икономическа и финансова изолация.

В допълнение руският президент е заявил, че има интерес да инсталира в Куба, наземни станции GLONASS. В този случай Хавана ще има достъп до услуги и технологии в областта на дистанционното наблюдение и сателитни комуникации.

По време на посещението си в Куба, страните са подписали редица документи, включително и междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на международната информационна безопасност, меморандуми за сътрудничество между министерствата на здравеопазването, и взаимопомощ между Министерството на извънредните ситуации на Руската федерация и на министерството на вътрешните работи на Куба. Страните са се споразумели също и за програма за сътрудничество между Министерствата на културата на двете страни в периода 2014-2016г.

В петък, Путин се срещна с лидера на кубинската революция Фидел Кастро. По време на разговора, който продължи около един час, те са обсъдили ситуацията в международната политика и икономика.

„Имахме много интересен и дълъг разговор, обсъдихме международни въпроси по двустранни проблеми, положението на валутните пазари и развитието на селското стопанство“-сподели президентът на Русия.

По- рано Путин подписа договор според, който дългът на Куба към Съветския съюз се отписва на 90%. Останалата част от сумата ($3,5 милиарда), ще бъде изплащана в продължение на 10 години на равни вноски. Първата вноска трябва да бъде направена тази година на 25 октомври, а последната –  25 април 2024 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *