Петте най-толерантни държави в света

originallllllll11111l1. Канада

Най – голямата страна в света, определя  толерантността като една от своите основни ценности така, че тя е историческа за Канада. От древни времена всички репресирани и в неравностойно положение, за които не е имало място в родната им държава, възприели Канада, като последно „пристанище“. От тогава практически нищо не се е изменило – в Канада федерацията от десет провинции и три територии, се отнасят изключително любезно към хората от всички националности и раси. Във Ванкувър например в последните години е започнало  обозначаването на знаците не само на официалните езици, английски и френски но и на китайски, само за да бъде по- лесно за ориентиране на хората. На практика няма расова дискриминация, представители на различни етнически групи съжителстват мирно по между си. Според проучване, почти 50% от канадците смятат, че трябва да се анулира регистрацията на информация, свързана с националната идентичност. Приблизително същата лоялност канадците проявяват и към сексуалните малцинства-там редовно се провеждат гей паради и се легализират гей бракове.

2. Австралия
Според класация на най-толерантните страни в света, направена от „Washington Post“, Австралия както и други английски колонии, заемат лидерска позиция сред най-търпимите за чужди нации страни. По време на проучването за класацията, само 5% от анкетираните са заявили, че не биха искали чужденци за свои съседи. От 19- те милиона жители на Австралия, почти една четвърт са родени извън страната и всяка година се увеличават смесените бракове. Почти във всички институции в Австралия работят и местни и новодошли, само в политиката и в съдебната практика все още преобладава бялата раса.

Но в IT- компаниите в цялата страна болшинството от служители са от азиатски произход. За желаещите да живеят и работят в Австралия съществува само едно неписано правило, да се отнасят толерантно към всички, както правят те към тях. Не се нарушава от Австралийското правиелство и правото на гейовете-в цялата страна са позволени еднополовите бракове.

3. Аржентина.
За разлика от Азия, която не се отличава с толерантност, практически цяла Южна Америка, освен Венецуела и Доминканската република, се намира на върха на класацията на най-толерантните страни в света.
Една от страните, които е най-приятелски настроена към хора от всякаква раса, религия и сексуална идентичност е Аржентина. Според статистиката 98% от населението на Аржентина са етнически европейци, а половин милион имат славянски произход. Знаейки, че тяхната страна е създадена благодарение на емигрантите, днешните жители на Аржентина са винаги приветливо и дружелюбно настроени към чуждестранните посетители, стига те да нямат криминално досие, и да имат подходящо образование и малко пари. Аржентина е известна със своята религиозна толерантност и благодарение на инициативата на Министерството на образованието, над 60 000 млади аржентинци в страната, прекарват по един час на седмица общувайки с християни, евреи и мюсюлмани в техните храмове с цел да научат повече за различните вероизповедания. По отношение на сексуалните малцинства, Аржентина стана първата латиноамериканска страна, която легализира еднополовите бракове.

4. Швеция
От 50те години на 20ти век, Швеция се превърна в мултиетническа държава. Повече от една пета от населението са от чужд произход. Швеция в продължение на много години се считала за страна предлагаща политическо убежище, едно от нерушимите права на човека според Шведите, без значение от националност, етнос, религиозност или сексуална принадлежност. Шведите, в сравнение с другите европейски държави, предоставят на новодошлите незабавна и най- добра възможност за интеграция и реализация в дългосрочен аспект.
В Швеция всеки законен емигрант, получава същите права, както всеки един местен с изключение правото да гласува.
Дори в процедурата за получаване на гражданство няма тест за познаване на езика, тъй като властите са уверени, че това може да унижи човешкото достойнство, което всъщност не е хуманно. В страната изцяло отсъства половата дискриминация, там разбира се са разрешени еднополовите бракове, дори кинопрожекциите се подбират в зависимост от принципа на равнопоставеност на еднополовите двойки.

5. Азербайджан
За пример за религиозна толерантност може да се счита Азербейджан, който бе фаворит за нивото на толерантност не само в азиатските но и в повечето европейски страни. Държавата с 95% мюсюлманско население, е успяла да предостави мирно и комфортно жителство на хора от други националности и религии, Азербайджан получава заслужена похвала от вице-президента на Европарламента. Азербайджанския модел за толерантност днес се смята за образец в мюсюлманския свят и е активно обсъждан на множество международни конференции и форуми.
Ръководството на страната казва: „Жителите, без значение към каква религия принадлежат, са задължени да показват уважение към всички останали култури, религии, морални ценности и да бъдат толерантни към традициите им, независимо дали ги приемат или не.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *