Мумия на малко момиченце отваря и затваря очи

640px-Palermo_Rosalia_Lombardo1111111Розалия Ломбардо е починала през ноември 1920г, точно преди втория си рожден ден. Нейното тяло, по искане на опечалените родители е балсамирано и оставено в капуциновите катакомби в Палермо (Италия).

Благодарение на специалната техника на балсамиране, момичето не изглеждало мъртво, а сякаш спокойно е заспало, затова и получила прозвището „Спящата красавица“.

Дори 94 години след смъртта и, по тялото на Розалия нямало никакви следи от разлагане. Тайната на балсаматора била пазена в строга конфиденциалност, до преди само 5 години, когато била разкрита.

Но запазеното толкова години тяло, не било най-невероятното.
Удивителното било, че по няколко пъти дневно Розалия отваряла и отново затваряла очите си. Как е възможно „Спящата красавица“ да се събуди след 100 годишен сън?

Специалисти казват, че факта има просто и съвършено не мистично обяснение.
„Това е просто оптическа илюзия, произведена от светлина падаща под различен ъгъл, в различно време върху лицето на мумията“-обяснил служителят на катакомбите Дарио Пиомбино-Маскали.

Той добавил, че клепачите на момичето не са никога плътно затворени, поради тази причина се създава илюзията за отваряне и затваряне на очите, спрямо падането на слънчевата светлина.

776759292074373160

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *