България подкрепи „Южен поток“

280px-Sergey_Lavrov_17.03.2010България подкрепи изграждането на газопровода „Южен поток“ в страната. Това е  съобщил министърът на външните работи Кристиян Вигенин след разговори с руския си колега Сергей Лавров, предаде ИТАР-ТАСС. В същото време той заявил, че съоръжението задължително трябва да е в съответствие с Европейското законодателство.

Европейската комисия поиска на 3-ти юни да спре строителството на „Южен поток“. Пет дни по- късно, правителството се съгласи да спре работата по проекта. На следващия ден примера на България последва и Сърбия.

В същото време, унгарския министър-председател Виктор Орбан заяви, че страната му няма да се откаже от изграждането на тръбопровода. Той добави, че ЕК трябва да предложат алтернативен вариант за доставка на газ за Унгария, ако искат да се спре изграждането на съоръжението.

Основната причина за нежеланието на ЕК да позволи строителството на газопровода в страните от Централна и Югоизточна Европа е несъответствието ми с Третия енергопакет. Съгласно документа, собственици на тръбопроводи в ЕС не могат да бъдат газови компании.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *