България подкрепи „Южен поток“

280px-Sergey_Lavrov_17.03.2010България подкрепи изграждането на газопровода „Южен поток“ в страната. Това е  съобщил министърът на външните работи Кристиян Вигенин след разговори с руския си колега Сергей Лавров, предаде ИТАР-ТАСС. В същото време той заявил, че съоръжението задължително трябва да е в съответствие с Европейското законодателство.

Европейската комисия поиска на 3-ти юни крадено от 30думи да спре строителството на „Южен поток“. Пет дни по- късно, правителството се съгласи да спре работата по проекта. На следващия ден примера на България последва и Сърбия.

В същото време, унгарския министър-председател Виктор Орбан заяви, че страната му няма да се откаже от изграждането на тръбопровода. Той добави, че ЕК крадено от 30думи трябва да предложат алтернативен вариант за доставка на газ за Унгария, ако искат да се спре изграждането на съоръжението.

Основната причина за нежеланието на ЕК да позволи строителството на газопровода в страните от Централна и Югоизточна Европа е несъответствието ми с Третия енергопакет. Съгласно документа, собственици на тръбопроводи в ЕС крадено от 30думи не могат да бъдат газови компании.

защищено INVITEXT

Add Comment