България подкрепи „Южен поток“

280px-Sergey_Lavrov_17.03.2010България подкрепи изграждането на газопровода „Южен поток“ в страната. Това е  съобщил министърът на външните работи Кристиян Вигенин след разговори с руския си колега Сергей Лавров, предаде ИТАР-ТАСС. В същото време той заявил, че съоръжението задължително трябва да е в съответствие с Европейското законодателство.

крадено от 30думи

Европейската комисия поиска на 3-ти юни да спре строителството на „Южен поток“. Пет дни по- късно, правителството се съгласи да спре работата по проекта. На следващия ден примера на крадено от 30думи България последва и Сърбия.

В същото време, унгарския министър-председател Виктор Орбан заяви, че страната му няма да се откаже от изграждането на тръбопровода. Той добави, че ЕК трябва да предложат алтернативен вариант за доставка на газ за Унгария, ако искат да се спре изграждането на съоръжението.

Основната причина за нежеланието крадено от 30думи на ЕК да позволи строителството на газопровода в страните от Централна и Югоизточна Европа е несъответствието ми с Третия енергопакет. Съгласно документа, собственици на тръбопроводи в ЕС не могат да бъдат газови компании.

защищено INVITEXT

Add Comment