Три основни видове стрес и опасността от тях

stress-620x411Ако се научите да правите разграничения между тях, ще ви е много по лесно да се справите със стреса

Ние всички изпитваме стрес, той е неразделна част от живота. Но има няколко типа стрес, и ако разберем разликата между тях и се научим да ги различаваме един от друг, ще можем да управляваме стреса,  а в някои случаи дори да го избегнем.

1. Остър стрес
Остър стрес, най-често възниква непосредствена заплаха  или някакъв натиск в ежедневието ни. Причината може да бъде: тест на който се явяваме без да сме подготвени или дори телефонно обаждане. По принцип този стрес е достатъчно силен, но пък не трае дълго.

Симптоми на остър стрес могат да бъдат, главоболие, болки в корема, световъртеж, главоболие, задух или болка в гърдите.

Този стрес е не само най -популярния, но и един от най- опасните от всички видове стрес, тъй като се образува изключително бързо.

2. Хроничен стрес
Хроничният стрес се случва, когато сме в стресова ситуация ежедневно.Такъв стрес може да се окаже трудно да се изживее за няколко седмици, месец дори и години.

Той може да се дължи на сложни взаимоотношения, които не можем да променим, неприятна работа , която не можем да отхвърлим, продължително боледуване на роднини или други подобни неща.

В световен мащаб такъв стрес може да бъде поддържан от цяла страна, ако например в нея дълго време има  преследване на расистка основа или на религиозна такава.

Такъв стрес може да отнеме много дълго време, избавянето от кошмарната ситуация често се изглежда невъзможна.Това е най опасният стрес.

Хроничният стрес може да доведе до много здравословни проблеми, вариращи от инсулт и сърдечно съдови заболявания, с повишена чувствителност е и към други сериозни заболявания, като рак, а също така често води и до самоубийство.

Някои от ефектите на хроничния стрес могат да бъдат открити, като например появата на неразумна или ирационална вяра в нищо. Хроничният стрес, който е предмет на една нация или раса, може да доведе до бунтове и войни.

3. Случаен стрес
Случайният стрес човек често си навлича сам. Това се случва, като ежедневно ставаме рано от леглото и се втурваме на работа, когато планираме твърде много срещи от невъзможността да организираме собствените си животи. Случайния стрес също се случва от постоянните тревоги на хората и способността ни да виждаме все повече и повече причини за безпокойство на всяка крачка, дали реални или въображаеми. Когато острият стрес се повтаря и повтаря, той в крайна сметка се превръща в случаен или произволен стрес. Понякога хората дори не могат да осъзнаят, че страдат от случаен стрес: години на повтарящи се събития формират навици и личностни черти и, в крайна сметка правят случайния стрес част от човешкия живот. Острите симптоми на случайния стрес, като мигрена главоболие, са станали просто част от живота ни.

Също така да си навлекат случаен стрес могат песимистите. А когато песимизмът се превърне в начин на живот, това се отразява на начина , по който човек си взаимодейства с околния свят и дали той приема решенията или просто свиква с трудностите и не се опитва да направи всичко възможно за да се отърве от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *