Учени: популярните храни увеличават риска от рак

uchenye-populyarnye-produkty-pitaniya-uvelichivayut-risk-razvitiya-raka_45629_0Европейската агенция по безопасност на храните съобщи, че са открити продукти, продавани на потребителите, като например кафе, чипс, бисквити и пържени картофи, които имат повишени нива на канцерогени.

Изследване, проведено от Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) през април 2013г, показва повишено съдържание на химикала акриламид в продуктите на най- големите британски компании. Опасният канцероген е намерен в най- популярните сред тях: чипс, зърнени закуски и бисквити.

Тогава производителите предположили, че поради лошите атмосферни условия в картофите са се изменили драстично нивата на захарност, и в следствие на термичната обработка се образувал акриламид и обещали да преразгледат своите методи за приготвяне на хранителните продукти.

Неотдавна представители на британските здравни власти се обърнаха към EFSA с молба да се проверят продуктите, продавани в супермаркетите за съдържание на опасни химикали. Агенцията, провела проучването казва, че ситуацията не се е променила и , че храните с акриламид увеличават риска от развитие на рак.

EFSA потвърди своята предишна оценка и след изследвания върху животни е установено, че храните, които съдържат акриламид увеличава риска от рак сред потребителите от всички възрастови групи, а а като се има  предвид теглото, най-податливи към патологии се оказват децата, се посочва в документа на агенцията.

Основните източници на акриламид включват: кафе, чипс, бисквити, крекери, сухари, зърнени закуски и други продукти съдържащи трици, приготвени при високи температури.

Според служител на агенцията, д-р Даян Бенфорд,  този канцероген е особено опасен, тъй като участва активно в процеса на метаболизма.

„Акриламидът се абсорбира в стомашно-чревния тракт и се разпространява в органите, и тъй като е съставна част от обмяната на веществата, това води до генни мутации и образуване на тумори „-обяснява тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *