Саркози: „Жертва съм на заговор“

Sarkozy_1535097c Бившият френски президент Никола Саркози, който е обвинен в корупция, заяви в телевизионно интервю:

„Политизирани следователи искат да ме унищожат“, пише  Анайс Джинори в материал публикуван във вестник „Република“.

Никола Саркози наруши мълчанието, което продължи две години, откакто  напусна Елисейския дворец и загуби ценния президентски имунитет, пише вестникът.

„Аз не съм извършил никакво действие, което да е  в противоречие с републиканските принципи или   върховенството на закона“, каза в телевизионно интервю  бившият президент.

Срещу него  са повдигнати обвинения в активна корупция, търговия с влияние и   разкриване на секретна информация по разследвания.

За първи път в историята на държавата е задържан бивш президент. „Бях шокиран“-казва Саркози.

„Не бъдете агресивни“- заяви той пред репортери -„Вече претърпях достатъчно агресия“.

Той се появи пред  медиите за да възстанови „справедливостта“. „Те искат да ме унищожат“- казва бившия президент.

Саркози  допълва , че не е имало нужда да изпращат двама служители на правосъдието в полунощ за да го информират за призовката, както и да го държат прикован в асансьор 20 минути.

В този смисъл се появява тезата за „заговор“ на червените тоги. Аргумент, който никога преди това не  е използван във Франция. Бившият президент даде да се разбере, че неговите адвокати ще изискат отзоваването на съдиите,  ръководещи разследването. Нееднократно той твърди:

„Точките по обвиненията са гротескни“. Саркози също така  обвинява касационния съд в  получаването на секретна вътрешна информация по делото Бетанкур-милиардер, който както се твърди е предоставял средства от черни фондове за избирателната кампания.

Данните са били получени в резултат на подслушвания на телефонни разговори, разрешени по време на разследването, по повод въпросните суми,  предадени от  Муамар Кадафи.

Саркози заявява с ирония:“Може би следователите са очаквали, че Кадафи ще ми се обади?“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *