Повторението вече не е майка на знанието

bibliotekaАмериканските невролози  Захария Рей и Майкъл Яса от  Университета на Калифорния в Ървайн са установили, че въпреки че повторението  засилва запазването на факти в ума, то може да намали броя на детайлите, свързани с тези спомени.

Това означава, че колкото по-често се извикват  в паметта спомените, толкова по-бързо се забравят техните нюанси. В изследване, публикувано в списание Learning & Memory, студентите били помолени да разглеждат снимки веднъж или три пъти.

След това техните спомени за видяните изображения били подложени на изследване. Учените установили, че в резултат на повторенията детайлите от спомените избледнявали в паметта на участниците.

Според Яса, въпреки че този извод не дискредитира  практиката на обучение чрез повторение, то  повторението като самостоятелен метод има някои ограничения.

За да се постигне запомняне на повече детайли за дълго време, е необходимо да се прибегне до други мнемонични техники. Това проучване потвърждава резултатите от предишни експерименти на Рей и Яса, които доказаха, че честите извиквания на спомени се сдобиват с измислени подробности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *