Адам и Ева са говорили холандски?

adam-evaТеория, датираща от епохата на Възраждането, гласи, че   Eдем е бил разположен на тeриторията на днешните  Холандия и Белгия.

„Очевидно е, че израелците, евреите са объркали всичко.  Обетованата земя не е там, където те мислят.  Всъщност тя се намира на  няколко хиляди километра на североизток – в Холандия и Белгия,“ – пише в Haaretz  журналистът Хадид Диаб.

Ако се вярва на Йохан Хоропий Бекан, именно тези места са били рая на Земята, и сценана много от събитията, описани в Библията. Този живял в XVI век лекар и аматьор лингвист твърди, че Eдем се е намирал в Антверпен, а  Адам и Ева са говорили на  диалект  на холандски около Антверпен.

„Какви са неговите доказателства? Етимологията на имената им. Според Бекан името Адам вероятно произлиза голандското словосъчетание Haat-Dam? (Стена срещу ненавист), а  Ева – това е Eeuw-Vat (Вечна бъчва)“ – се казва в статията. По същия начин той идентифицира произхода на имената на Каин, Авел, Ной и други библейски герои.

За Бекан тази етимология изглеждала очевидна. В края на краищата, той е убеден, че холандският език  буквално е най-старият в света: самото му име идва от холандската дума De Oudst – най-старият.

Без значение колко нелепо изглеждат идеите на Бекан, той пръв забелязал общите корени на  индоевропейските езици.

„По отношение на методите му и неговите идеи,  Бекъм  може да се счита за пионер на сравнителното изучаване на езици“ – Казва Kees Dekker, професор от университета в Грьонинген.

Много от съвременниците осмиват учението на Бекан, но то не изглежда абсурдно за тях. Така, Адриан ван дер Шрик, изследовател на фламандски диалекти, който е живял приблизително по същото време с Бекан, твърди, че „нидерландците заедно с галите и германците в древни времена са се наричали келти, които са произлези от евреите.“

„Според мнението на холандските евреи, холандците са  едно от загубените племена на Израел, а именно от племето на Завулон.  В края на краищата, един от синовете на Завулон се е казвал Хелон и именно той е дал името си на Холандия“ – пише авторът.

Диаб обръща внимание на факта, че тази гледна точка е съществувала не само в Холандия: “ Във Великобритания също е имало учение за  връзката на британците с древните евреи, наречено британски израелизъм. Негов основател е личният секретар на Оливър Кромуел, Джон Садлър.

То има  такива размери, че през 1933 г. богословът K. T.  Даймънт пише, че англо-израелците са превърналия „Библията“ в наръчник на националната си мания за величие“.

Въпреки това, не става дума за само за национализъм, а  също така и за колониализъм.

„И във Великобритания, и в Холандия подемът на изразелизма и  митът за произхода на загубените племена съвпада с появата на огромни империи и в двете страни“, – обяснява авторът.

Източник: Ha’aretz

One thought on “Адам и Ева са говорили холандски?

  1. Смях!!! Аз пък мислех, че са говорили на македонски?! Поне така учат там!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *