Адам и Ева са говорили холандски?

adam-evaТеория, датираща от епохата на Възраждането, гласи, че   Eдем е бил разположен на тeриторията на днешните  Холандия и Белгия.

„Очевидно е, че израелците, евреите са объркали всичко.  Обетованата земя не е там, където те мислят.  Всъщност тя се намира на  няколко хиляди километра на североизток крадено от 30думи – в Холандия и Белгия,“ – пише в Haaretz  журналистът Хадид Диаб.

Ако се вярва на Йохан Хоропий Бекан, именно тези места са били рая на Земята, и сценана много от събитията, описани в Библията. Този живял в XVI век лекар и аматьор лингвист твърди, че Eдем се е намирал крадено от 30думи в Антверпен, а  Адам и Ева са говорили на  диалект  на холандски около Антверпен.

„Какви са неговите доказателства? Етимологията на имената им. Според Бекан името Адам вероятно произлиза голандското словосъчетание Haat-Dam? (Стена срещу ненавист), а  Ева – това е Eeuw-Vat (Вечна бъчва)“ – се казва в статията. По същия начин крадено от 30думи той идентифицира произхода на имената на Каин, Авел, Ной и други библейски герои.

За Бекан тази етимология изглеждала очевидна. В края на краищата, той е убеден, че холандският език  буквално е най-старият в света: самото му име идва от холандската дума De Oudst – най-старият.

Без значение колко нелепо изглеждат крадено от 30думи идеите на Бекан, той пръв забелязал общите корени на  индоевропейските езици.

„По отношение на методите му и неговите идеи,  Бекъм  може да се счита за пионер на сравнителното крадено от 30думи изучаване на езици“ – Казва Kees Dekker, професор от университета в Грьонинген.

Много от съвременниците осмиват учението на Бекан, но то не изглежда абсурдно за тях. Така, Адриан ван дер Шрик, изследовател на фламандски диалекти, който е живял приблизително по същото време с Бекан, твърди, че „нидерландците заедно с галите крадено от 30думи и германците в древни времена са се наричали келти, които са произлези от евреите.“

„Според мнението на холандските евреи, холандците са  едно от загубените племена на Израел, а именно от племето на Завулон.  В края на краищата, един от синовете на Завулон се е казвал Хелон и именно той е крадено от 30думи дал името си на Холандия“ – пише авторът.

Диаб обръща внимание на факта, че тази гледна точка е съществувала не само в Холандия: “ Във Великобритания също е имало учение за  връзката на британците с древните евреи, наречено британски израелизъм. Негов основател е личният секретар на Оливър Кромуел, Джон Садлър.

крадено от 30думи

То има  такива размери, че през 1933 г. богословът K. T.  Даймънт пише, че англо-израелците са превърналия „Библията“ в наръчник на националната си мания за величие“.

Въпреки това, не става дума за само за национализъм, а  също така и за колониализъм.

„И във Великобритания, и в Холандия подемът на изразелизма крадено от 30думи и  митът за произхода на загубените племена съвпада с появата на огромни империи и в двете страни“, – обяснява авторът.

Източник: Ha’aretz

крадено от 30думи
защищено INVITEXT

One thought on “Адам и Ева са говорили холандски?

  1. Смях!!! Аз пък мислех, че са говорили на македонски?! Поне така учат там!

Add Comment