Стресът изсушава мозъка

mindВисоките нива на стрес на работното място и в ежедневието се отразяват неблагоприятно на краткосрочната памет в напреднала възраст. Както е установено от специалисти от университета в Айова, очевидно е, че има пряка връзка между хормоните и загубата на краткосрочната памет.

Така например,  високи нива на кортизол, хормон на стреса, може да доведат до повреди в паметта. Благодарение на хормона организмът е в състояние да отговори адекватно на стресова ситуация, чрез увеличаване на резервите.

Ако кортизолът е дълго време на високо ниво, се появяват проблеми с храносмилането, тревожност, наддаване на тегло, повишено кръвно налягане. А освен това се  разстройва работата на мозъка, пише  Meddaily.

Започва загуба на синапси (точките, в които се съединяват невроните) в префронталния кортекс, който отговаря за  краткосрочната памет. Синапсите  помогнат за събиране, съхраняване и припомняне на  информация. В процеса на стареене и стрес синапсите на свиват и в крайна сметка  изчезват напълно. Отрицателният ефект се проявява на възраст около 65 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *