Склонността към рисково поведение е вписана в гените на човека

riskКакто  смятат учените от Националния университет на Сингапур, отбелязва Today Online, стратегията, която човек избира в хазартни игри, е свързана с гените, които регулират допамина в мозъка. Допаминът е  невротрансмитер, отговорен за работата  за  награди и системата за търсене на удоволствия. Така че зад недалновидните действия на политиците може да са „виновни“ и някои гени.

Учените провели експеримент с 217 студенти, които били помолени да се конкурират. Един студент  трябвало да направи залог с компютър срещу анонимен противник. Известно е, че когато хората се конкурират един с друг, се „включват“ два процеса на обучение. Първият предполага обучение, базирано на последиците от собствените действия (обучение с подкрепа). Вторият е свързан с изграждането на „модели“ за други играчи. Това позволява да се очакват техните действия, да се реагира на  тях, да се изгражда стратегия.

Анализ на 12 гени, които регулират допамина, разкрива  специфични мутации в някои от тях. Разликите във  втория процес на обучение са свързани с промени в три гена. Всички те са отговорни за работата на допамина в медиалния префронтален кортекс. А  разликите в обучението с подкрепа (показват колко бързо хората забравят за минали преживявания и колко бързо  променият стратегията си)  били свързани с отклонения в два гена. Тези гени са отговорни за допамина в стриатума на мозъка. Като цяло може да се каже, че човешкото поведение в голяма степен зависи от работата на описаната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *