Липсата на вещества, съдържащи се в марихуаната, провокират появата на Алцхаймер

marijuanaБолестта на Алцхаймер се развива, когато падне нивото на особени молекули в мозъка. Както са изяснили учени от  Станфордския университет, ранните симптоми на заболяването са свързани с ендоканабиноидите, пише The Daily Mail. Това са сигнални молекули – естествена  версия на психоактивните вещества в канабиса.

Известно: бета-амилоидният протеин блокира действието на ендоканабиноидите в ранните стадии на болестта. А ендоканабиноидите участват в  сложна система за подтискане на нежелани сигнали. При  това  те пропускат важните сигнали. Без  ендоканабиноидите мозъкът започва да работи бавно, страда способността за учене и паметта се влошава.

Интересно: ефект се постига чрез използването на марихуана, но при това всички сигнали се усилват безразборно. Мозъкът получава лавина от информация. Освен това въвеждането в мозъка на външни ендоканабиноиди повишава риска от  намаляване на чувствителността към тези съединения и  не позволява на ендоканабиноидите в самия мозък да работят нормално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *