Германия по ниво на корупцията не отстъпва на Нигерия

corruption9За още по-чести случаи на измама съобщават само фирми  в известните със своята корупция страни – Нигерия, Египет, Намибия и Кения. Това са резултатите от проучване сред  2700 изпълнителни директори в 59 страни, проведено от счетоводната фирма Ernst & Young (EY).

Според глобално проучване за измами от 2014 г., в Германия само шест процента от фирмите смятат, че измамите са широко разпространени в страната, но 26% от фирмите съобщават за възникнали с тях през последните две години  тежки случаи на парични машинации.

По този начин,  в Германия се наблюдава най-високото ниво на корупция заедно с Норвегия – то е почти същото като в Нигерия (30%). Средното ниво на корупция в Западна Европа е  12%.

„Но по-големия  брой разкрити измами не е знак за повишаване на икономическата престъпност. Това е знак за интензивните усилия от страна на германските фирми за борба с корупцията – заяви  говорителят на EY Стефан Хейснер за  Welt. – Броят на фирмите, които осъзнават опасностите, породени от корупцията,  през последните години се е увеличил значително. „

През последното десетилетие водещи немски компании, включително Siemens, MAN и Daimler, бяха въвлечени в корупционни скандали. Последният голям скандал е случаят с новото международно летище в Берлин, където през юни по обвинения в изнудване за подкупи,  техническият директор на изпълнителя беше уволнен.

Хейснер отбелязва, че германските компании, въпреки всички усилия, все още са в опасност. Това специално се отнася за фирми, които правят бизнес в чужбина. В същото време един от четирима ръководители  в Германия смята, че да се предложи подкуп за гарантиране на  договор е уместно.

В изявление на EY се казва: „Нашето изследване показва, че рисковете, пред които са изправени предприятията, не изчезват. Нивото на измамите и корупцията не  намалява“.

В Германия са били анкетирани 50 ръководители на фирми.

По http://www.thelocal.de

One thought on “Германия по ниво на корупцията не отстъпва на Нигерия

  1. По ниво на корупция България сигурно минава 80% благодарение на “гурутата “в парламента

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *