ЕС обяви условията си за възобновяване на строителството на „Южен поток“

potokЕвропейският съюз не е против газопровода „Южен поток“, изграждането му е спряно временно, заяви европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, съобщи „Интерфакс“. За да бъде изграждането му  размразено, Русия трябва да признае нормите на на Третия енергиен пакет, според които собственици на тръбопроводи в ЕС не могат да бъдат газови крадено от 30думи компании.

Йотингер спомена  руския иск към СТО, който отразява несъгласието си с европейските правила.

„Започнахме преговори, създадена е работна група и продължаваме дискусията. Но преди няколко дни, Русия   реши да се обърне към  съда на СТО, за да получи чрез тази организация  изключения за себе си от европейските регламенти. Като крадено от 30думи в  същото време ни обвинява в нарушаване на правилата на СТО. Това означава, че руската енергийна политика е в съответствие с правилата на СТО, а  законодателството на ЕС – не е“ – каза той.

Според европейския комисар, Русия трябва първо да признае регламентите на ЕС и да приведе  проекта  „Южен крадено от 30думи поток“ в съответствие с тях, и едва след това да  помоли да се направят изключение за нея. Според Йотингер тези изключения са възможни.

„За нас са неприемливи нарушенията на правилата на вътрешния пазар. Изключения са възможни, но първо ние трябва да се признаят нашите правила, а после да се искат крадено от 30думи изключения от тях. Така история бе и с „Nord Stream“. Ние сме гъвкави, правим изключения. Но партньорите и инвеститорите на проекта трябва да признаят правилата“- каза комисарят.

Европейската комисия поиска от България на 3 юни, през която минава газопровода „Южен поток“, да спре неговото изграждане. Пет дни по-късно правителството на крадено от 30думи страната се съгласи да спре работата по проекта. На следващия ден и Сърбия  последва примера на България.

защищено INVITEXT

Add Comment