ЕС обяви условията си за възобновяване на строителството на „Южен поток“

potokЕвропейският съюз не е против газопровода „Южен поток“, изграждането му е спряно временно, заяви европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, съобщи „Интерфакс“. За да бъде изграждането му  размразено, Русия трябва да признае нормите на на Третия енергиен пакет, според които собственици на тръбопроводи в ЕС крадено от 30думи не могат да бъдат газови компании.

Йотингер спомена  руския иск към СТО, който отразява несъгласието си с европейските правила.

„Започнахме преговори, създадена е работна група и продължаваме дискусията. Но преди няколко дни, Русия   реши да се обърне към  съда на СТО, за да получи чрез тази организация  изключения за себе крадено от 30думи си от европейските регламенти. Като в  същото време ни обвинява в нарушаване на правилата на СТО. Това означава, че руската енергийна политика е в съответствие с правилата на СТО, а  законодателството на ЕС – не е“ – каза той.

Според европейския комисар, Русия трябва първо да признае регламентите на ЕС и да приведе  проекта  „Южен поток“ в съответствие с тях, и едва след това да  помоли да се направят изключение за нея. Според Йотингер тези изключения са възможни.

крадено от 30думи

„За нас са неприемливи нарушенията на правилата на вътрешния пазар. Изключения са възможни, но първо ние трябва да се признаят нашите правила, а после да се искат изключения от тях. Така история бе и с „Nord Stream“. Ние сме гъвкави, правим изключения. Но партньорите и инвеститорите на проекта трябва да крадено от 30думи признаят правилата“- каза комисарят.

Европейската комисия поиска от България на 3 юни, през която минава газопровода „Южен поток“, да спре неговото изграждане. Пет дни по-късно правителството на страната се съгласи да спре работата по проекта. На следващия ден и Сърбия  последва примера на България.

крадено от 30думи
защищено INVITEXT

Add Comment