Соята и пластмасата „феминизират“ мъжете в развитите страни

debelУчените предполагат, че въздействието на естрогените, които се съдържат в продуктите от соя или пластмасови материали, е отговорно за хормоналните нарушения при мъжете в развитите страни.

Нарушението на баланса на женските хормони при мъжете в западните страни, според ново проучване от експерти от Университета на Аделаида, е отговорно за хормоналните нарушения, по-специално, за нарастващите темпове на затлъстяване.

Фактът е в това, че естрогените, произвеждани от яйчниците на жените,  в определени количества се съдържат в някои продукти, характерни за развитите страни:  в пластмасови предмети и соя.

James Grant от Университета на Аделаида е направил сравнително изследване на нивата на затлъстяване при мъжете и жените в много страни. Оказало се, че в развиващите се страни, жените обикновено са по-затлъстели от мъжете, докато в западното общество се наблюдава обратната картина.

Хормоналното повишаване на теглото е по-типично за жените, и това ясно може да се види в по-слабо развитите страни. А в западните страни в Европа, САЩ и Австралия, нивата на затлъстяване у мъжете и жените са много по-близо. Често затлъстяването сред мъжете средно превишава това при жените.

– James Grant, Университета на Аделаида

Известно е, че въздействието върху човешки организъм на  женските хормони – естрогени – води до потискане на функцията на щитовидната жлеза, и до нарушаване на работата на хипоталамуса. Естрогените се съдържат, например, в соеви продукти, които често се използват в  различни диети.

Ефектът може да бъде обратен: мъжете, които консумират много соя, могат, в крайна сметка, да се „феминизират“ поради излишък на естроген в организма и да наддават на тегло.

Друг добре известен източник на естроген е PVC, пластмаса, от която, например, се произвеждат различни опаковки за съхранение на хранителни продукти.

Постоянното използване в бита на продукти, съдържащи естрогени, неизбежно води до хормонални нарушения, и следователно, до влошаване на качеството на спермата и затлъстяване, предупреждават учените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *