Папа Франциск заклейми парите като идол на съвременността

papaПапа Франциск публично разкритикува глобалната икономическа система, пише The Daily Mail. Според папата, днес икономиката е на ръба на колапс поради съвременната „култура на алчността“ и високото ниво на безработица сред младите хора.

Според Франциск младежката безработица неминуемо ще доведе до образуването на „изгубено поколение“.

Папата също така обвини икономиката в страшен грях – идолопоклонство, наричайки парите идол на съвременността.

„Нашият свят не може да продължава по този начин да съществува. Нашата икономическа система няма да  оцелее“- каза папата в интервю за испанското издание на La Vanguardia.

„Ние унищожихме едно цяло поколение в преследване на желанието да се запази икономическата система,“ – убеден е папата.

„Нивото на безработицата сред младите хора днес е плашещо. В някои страни то  е над 50%, това е зверство. Възрастните хора също не се вземат под внимание, а това е огромна грешка, защото те – са нашата мъдрост, а  младежите – нашето бъдеще“- каза папата.

Папа Франциск също така се изказа за сегашната ситуация в света:

„Така както ние не можем да си позволим  Трета световна война, това води до регионални конфликти, и това опустошава икономиката. Хората са обсебени от  пари, това е мания на съвремието, а на преден план трябва да стоят мъжът, жената и тяхното благосъстояние.

Всичко в света трябва да бъде  подредено за проспериращия живот на народите, но вместо това ние грешим, като се покланяме на на идола на парите“.

2 thoughts on “Папа Франциск заклейми парите като идол на съвременността

  1. ..и най-голямата котва задържаща развитието на цивилизацията…

  2. В Стария Завет, когато Моисей слиза от планината Синай с десетте заповеди той е много разгневен, когато вижда хората си да се кланят на Златния Телец. Всъщност, той разбива каменните плочки и нарежда на хората си да се избиват един друг, за да се пречистят. Повечето библейски учени плащат лепта на този гняв, на факта, че израелтяните са се кланяли на фалшив идол

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *