Скариди и съвременното робство

skaridiВ момента около 21 милиона мъже, жени и деца се намират в робство. В ново разследване Guardian обяснява, че това престъпление срещу правата на човека е неразделна част от глобалната верига за доставки на скариди, които се продават в големите магазини на дребно в цяла Европа и в Съединените щати.

крадено от 30думи

Обвинения в  тежки престъпления срещу човешките права в скаридената промишленост в Южна Азия са се чували и преди, но сега репортери на Guardian твърдят, че в свое шестмесечно разследване са  проследили дългата верига на производството.

Тя започва с договори между риболовните съдове, които използват робски труд, и тайландската компания Charoen крадено от 30думи Pokphand (CP) Foods, най-големият доставчик на скариди в света. Част от рибното брашно, което произвежда CP Foods и се хранят скариди,  идва от тези кораби – и служители на фирмата са потвърдили този факт.

След това  тези скариди се продават на такива производители на храни и търговци на дребно като крадено от 30думи Wal-Mart, Carrefour, Tesco и Costco. Aidan McQuade, директор на Anti-Slavery International,  опростява тази сложна верига така: „Ако си купите скариди от Тайланд, вие купувате продукт от робски труд“.

Подробностите от доклада на Guardian са ужасни.

Хората, които са успели да избягат от плавателни съдове, които доставят продукти на CP Foods крадено от 30думи и други подобни компании, са разказали за  Guardian за ужасяващите условия, в това число 20-часови смени, редовни побои, мъчения и убийства. Някои са били там много години. За да се поддържа способността на робите да работят, на тях им се дава метамфетамин. Някои роби са ставали свидетели на убийства на   крадено от 30думи други роби.

„Мислех, че ще умра скоро – казва един бивш монах от Камбоджа, Вути,   който е  препродаван  от един капитан на друг. Държаха ме на верига, никой не се грижеше  дори да ми даде поне малко храна … Те ни продаваха като животни, но ние не сме животни крадено от 30думи – ние сме хора“…

Друг човек, който е жертва на търговци на хора, казва, че е видял как 20 от спътниците му са били убити. На един от тях завързали  ръцете и краката за  носовете на четири кораба и го разкъсали на части.

„Биеха ни дори и ако работехме усилено, крадено от 30думи – казва друг. – Всички  бирмани на всички други кораби, са жертви на търговия с хора. Ние [робите] бяхме толкова много, че е невъзможно да се преброят всички“.

Представители на фирми, свързани с този бизнес, с които са се свързали журналистите,   осъдиха използването на робски труд – и някои от крадено от 30думи тях дори казват, че са знаели за съществуването на този проблем.

„Ние знаем, че съществуват тези проблеми – казва Боб Милър (Bob Miller), мениджър на британския  клон на CP Foods, но какви са техните мащаби,  ние не знаем“.

защищено INVITEXT

Add Comment