Guardian: Иран изпраща около две хиляди войници в Ирак

RouhaniТехеран изпраща около 2000 войници в Ирак, за да помогнат в борбата с групировката „Ислямска държава на  Ирак и Леванта“ (ИДИЛ), която е установила  контрол над няколко града в северната част, пише  британският вестник Гардиън,  позовавайки се на иракските власти.

Според вестника, доброволните отряди  „Басидж“, състоящи се от 1,5 хиляди души в петък са преминали границата между Иран и Ирак, близо до град Ханакин в провинция Дияла. Същия ден, според вестника, командващия специалните сили на Иран Касем Сулеймани е пристигнал в Багдад, за да провери готовността да се защитава града.

Останалите 500 военни от Иран са прекосили границата в нощта срещу събота и в момента са в близост до градовете Бадра и Джасан.

Както бе  съобщено по-рано, президентът на Иран Хасан Роухани по време на пресконференция е  потвърдил, че страната му е готова да помогне на съседен Ирак в борбата с тероризма. Роухани  също така е заявил, че е готов да разгледа възможността за сътрудничество със САЩ за възстановяване на мира в Ирак, ако действията на Вашингтон по противопоставяне на „терористични групи в Ирак или където и да е другаде по света“ бъдат очевидни.

В същото време официалният говорител на иранското външно министерство отрече късно в петък съобщенията за  участие  на ирански войски в антитерористични операции срещу бунтовниците в Ирак.

Изявленията на Роухани и иранскот външно министерство идват на фона на съобщенията, че бойци от  „Ислямска държава на Ирак и Леванта“ са превзели административния център на северната иракска провинция Ниневия – Мосул, както и редица малки населени места в съседната провинция Киркук и провинция Салах-ед- Dean, включително нейния център – град Тикрит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *