Биолозите изясниха колко мутации предават на децата си по-възрастните бащи

dnkВъзрастта на бащата увеличава броя на мутациите, които той предава на потомството: колкото по-стар е бащата, толкова повече негови мутации се предават на децата, а оттам нараства и риска от заболяване. Този известен за човека факт биолози са проверили на шимпанзета, пише Science.

Оказало се, че възрастта на бащата за шимпанзетата е  още по-критична, отколкото за хората: всяка допълнителна година на бащата добавя три нови мутации у неговите деца. Това се обяснява с факта, че шимпанзетата получават 90% от мутациите от бащата и само 10% от майките. При хората – около 70% от мутациите са от бащата,  и 30% от майката.

Както у шимпанзетата, така и у хората,  сперматозоиди се образуват през целия живот, за разлика от яйцеклетките, които са фиксиран брой у момичетата още при раждането им.

Затова  възрастта увеличава честотата на разнообразни  грешки по време на узряването на мъжките зародишни клетки. Тези мутации се предават на потомството.

За изчисляване на получените от родителите мутации, учените  декодирали генома на шимпанзетата-родители и  техните потомци,  и сравнили резултатите.

One thought on “Биолозите изясниха колко мутации предават на децата си по-възрастните бащи

  1. Ето защо не трябва да живеем 900 години, и Бог е казал – „Стига ви 120 години“. Да, отначало на човешкият род, генетиката е била по-пълна, пълна операционна система, и са живели 900 години. Което е позволило дъщери и синове на Адам да правят здрави деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *