Започна третата иракска война

450426266_cropped3Кадрите от град Мосул в Северен Ирак приличат на филм  за зомби апокалипсис: изгорена военна  техника по безлюдните улици, разпилени военни униформи, следи от отчаяна борба не на живот, а на смърт, пише колумнистът Майкъл Найтс.

Само за няколко дни, от 6 до 9 юни,  градът  с население  1,8 милиона души стана жертва на „Ислямската държава на Ирак и Леванта“ (ИДИЛ). Отцепилата се  от „Ал-Кайда“ терористична организация е опасно близо до мечтата си за създаване на ислямски халифат в цялата зона от брега на Средиземно море на Ливан до иранските планини Загрос, се казва в статията.

Очевидно е, че ръководството на ИДИЛ внимателно е планирало операцията в Мосул и в други градове в северната част на Ирак от базата си в сирийската провинция Рака, разчитайки офанзивата да съвпадне със свещения месец Рамадан.

„Някога известната като „Aл-Каида в Ирак“, ИДИЛ е   ръководена от иракчани бойна група, която  използва за камикадзета  доброволци от цял ??свят, привлича войници от Ирак и Сирия, а пари черпи  главно от няколко местни ОПГ –  казва Найтс.

„Ислямската държава на Ирак и Леванта“, използва  сирийския конфликт за да  увеличи силата си и да получи независимост от висшето ръководство на „Ал-Кайда“ в Пакистан, което се отказа от тях през февруари 2014 година. Въпреки това, истинските амбиции на движението са в Ирак. Повечето от елита и обикновените членове на ИДИЛ са иракчани, включително неговият емир  Абу Бak ал Багдади. Контролът над западен Мосул дава на ИДИЛ власт над политическата и икономическа столица на сунитите в Ирак – огромна награда с пропагандно значение“.

Закалените в боевете в сирийския и иракски конфликт бойци на организацията атакуваха града от пустинята Джазира. Техният брой е  малък: според различни оценки 400-800 души. „Силите на ИДИЛ  започнаха битка и надделяха над правителствените сили, които имаха 15-кратно числено превъзходство.  Помислете за това“ – казва журналистът.

Сега отрядите на организацията ще укрепят града за да се защитават. Те имат всички шансове да  причинят на правителството такива вреди, че то да не е в  състояние да събере сили за да превземе града,  няколко месеца. „Единствената военна сила в Ирак, не изтощена  от борбата – това е „пешмерга“  – кюрдски бойци, подчинили регионалното правителство на Кюрдистан – се казва статията, – но отношенията на Багдад с  кюрдския район са много напрегнати“.

„Опитвайки се да свалят Башар Асад, САЩ бяха  принудени да ходят по тънък лед в отношенията си с  джихадистки групи в Сирия – напомня Найтс. ИДИЛ бе признато от американците за терористично движение  едва през февруари 2014 г. Независимо дали в Сирия от радикалните ислямисти ще има стратегическа полза или не, в Ирак ситуацията е проста : ИДИЛ  печели  войната и трябва да се спре“.

„Администрацията на Обама е решена да изпълни предизборното си обещание и  да  сложи край на войните.  За тази цел Белият дом изведе  американските войски [от Ирак] през 2011 г.“ – продължава журналистът. Сега, обаче, става все по-ясно, че Ирак се нуждае от нова помощ за сигурност, включително въздушна подкрепа и програма за обучение на неговите въоръжени сили.

„Близкият изток може да види рухването на държавната стабилност в мултирелигиозна, мултиетническа държава с 35 милиона население, която граничи с  много от най-важните страни в региона и е най-бързо развиващият се износител на петрол в света. Всяка друга държава с такова значение, изправена пред еднакво опасни предизвикателства, би получила повече помощ от Съединените щати, обаче, обещанието да се изтеглят войските, поставя Ирак в  специална категория“ – казва журналистът.

„Вашингтон вече не може да си позволи да се отнася към  Ирак като към специален случай. ИДИЛ  напреднаха след времето на  американската окупация, и имат план. План трябва да има и Вашингтон“ – заключава Найтс.

Източник: Foreign Policy

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *