Учени разшифроваха генома на евкалипта

evkaliptАвстралийски  учени от няколко университета, в сътрудничество с колеги от 9 страни, за пръв път са  дешифрирали генетичния код на евкалипта.

Получената работата дава пълна картина на образуването на комплексните масла, произвеждани от тези гиганти, които могат да помогнат за запазване на коалите, намаляване на щетите от вредители в насажденията, и може да  доведе до създаването на реактивно гориво.

Усилията да се разчете генома на евкалипта започват  преди повече от десетилетие. Д-р Карстен Кулхейм от  Австралийския национален университет заяви: „Генетичният код ще ни помогне да разберем основата на видовете в австралийската екосистемата и как тя влияе на други видове, от гъби до коали.“

Широката генетична вариация в рамките на всеки от 700-те видове евкалипт не позволява на учените да обяснят разликите между отделните дървета. Например, защо едно дърво дава листа, които коалите смятат за неотразими,  а друго от същия вид, не се харесва на коалите, но отблъсква вредителите много по-добре.

Последователността се състои от 640 милиона базови двойки на ДНК, които съдържат повече от 36 000 гени. Изследователите са идентифицирали 113 гени, отговорни за синтеза на терпени, ароматно етерично масло от евкалипт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *