Mozilla пуска смартфони за $ 25

smartfonВ края на 2014 г. на пазара ще се появят смартфони на стойност 25 $ със софтуер на Mozilla, съобщава  The Wall Street Journal. Смартфоните са създадени за продажба в Югоизточна Азия и Индия.

Mozilla Corporation е  адаптирала операционната система Firefox за евтини смартфони, като алтернатива на операционните системи Android и Apple. Моделът е създаден в партньорство с водещи производители и монтажници на мобилни телефони и телекомуникационни оператори.

Преди известно време, компанията вече разработи  мобилен телефон в сътрудничество с производителите на мобилни телефони и оператори със  софтуер Firefox. Като пазар за тези телефони бяха избрани Европа и Латинска Америка.

Но цената на смартфоните се оказа над 60 долара, което е твърде скъпо за повечето потребители в Индия и Югоизточна Азия. Според главния оперативен директор на Мозила Гуна Ли, на тези пазари е трудно да се продадават смартфони, които са по-скъпи от $ 50.

За привличане на милиард начинаещи потребители на смартфони, Mozilla е установила сътрудничество с китайския производител на процесори Spreadtrum Communications. Заедно те възнамеряват да представят евтин микропроцесор за  25-доларовите смартфони.

Mozilla очаква, че благодарение на ниските цени и големи възможности за реализация в региона,   продажбите на смартфони ще надхвърлят 10 млн. броя през следващите 12 месеца. Сега операционната система Firefox работи на повече от един милион смартфони.

Въпреки това, експертите смятат, че с развитието на този пазар за  Mozilla може да възникнат трудности, тъй като в Китай и други развиващи се пазари в региона са разпространени   евтини телефони с Android. Освен това,  системата за приложения у  Firefox не е толкова развита като тази с Android и Apple.

Операционна система Firefox OS е  предназначена за евтини устройства. Тя се базира на Linux ядро и предполага работа с приложения на HTML5. Първите  смартфони с Firefox OS се появиха  през 2013 г.  Съвременните устройства на  Firefox OS (има само три модела) са около 80-100 долара. Те се продават от  четири оператора в 15 страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *