Лекари препоръчват на бременните жени да ограничат ползването на мобилни телефони

GSMBabySafe Project е неофициална кампания, започната от група от лекари, учени и организации с нестопанска цел в САЩ, по време на която се планира да се насърчават  бременните жени, които са се съгласили да ограничат използването на клетъчни и безжични телефони, Wi-Fi рутери, компютри и крадено от 30думи друга безжична комуникационна техника,  „за да защитят себе си и новородените си  деца“, пише MedPageToday.

Организаторите на акцията не призовават бъдещите майки напълно да се откажат от тези технологии – те просто настояват да се ограничи тяхното използване в разумна степен, уточнява New Scientist.

Aко преди учените са се опитвали крадено от 30думи да привличат  общественото внимание към такъв риск от прекалената употреба на мобилни телефони, като проблема с рака, сега активистите се фокусират върху опасностите от потенциалното облъчване на плода в утробата на майката и предположението, че това може в бъдеще да доведе до неврологични и поведенчески проблеми при децата.

крадено от 30думи

Авторите на проекта се позовават на скорошни изследвания върху мишки. Новородените мишки, чиито майки дълго време били изложени на излъчванията на мобилни телефони, страдали от дефицит на вниманието и хиперактивност.

крадено от 30думи

И, въпреки че окончателни заключения относно вредите, нанасяни  от нейонизиращите радиочестотни  лъчения,  науката все още не е направила, организаторите на кампанията предпочитат по този въпрос да проявят  бдителност.

При избора на предпазни мерки при бременни жени активисти предлагат да се отчита,  например, че устройствата излъчват само когато предават сигнали, а крадено от 30думи не когато получават. Що се отнася до Wi-Fi рутерите,  според тях, е достатъчно да се изключват тези устройства през нощта.

крадено от 30думи
защищено INVITEXT

Add Comment