Как (според руските медии) ще изглежда Европа през 2035 г.

През 2012 г. руската „Експрес газета“ публикува няколко карти, показващи  визията и за Европа след 23 години. Предвид сегашното напрежение в Украйна и други страни, прогнозата е тревожно далновидна, макар и да са минали само две години.

1ES

Изданието твърди, че картите са съставени на базата на „открити източници“ от ЦРУ, ГРУ, изследователски институти, както и произведения на Алвин Тофлър, Збигнев Бжежински и Самуел Хънтингтън. Изявление в най-добрия случай – съмнително.

Не е изненадващо, че, по думите на Frank Jacobs от Foreign Policy, тези  карти са илюстрация на  надеждите и тревогите, поне на някои руснаци.

Плашещото е, че на картите в руските територии е  изобразен Крим (което вече се случи),  и източноукраинския Донбас, където в момента се развива гражданска война.

2es 3es 4es

Европейски страни са показани разделени по  национален признак, главно поради икономическата нестабилност и растящ евроскептицизъм.

Шотландия е независима (това всъщност се случва), а  Ирландия се обединява.

Страната на баските се откъсва от Испания, останалата част от държавата е представена като Испанска  конфедерация. Франция губи свои територии, като дава някои от тях на баските. Тя преживява „мултикултурен колапс“, не успявайки да се справи с асимилацията на имигрантите от бившите си африкански колонии.

Това води до образуването на „Арабски Пиемонт“ в югоизточна част на страната. Белгия също се разпада по  национално- езикови граници.
5es
В Централна Европа, Италия е разделена на две, Босна и Херцеговина изчезва, погълната от Хърватия и Сърбия. В Турция влизат Албания и Косово.

А Полша може само да я съжаляваме. Някога  бившият  доверен приятел на славяните, а след това непоколебим съюзник на комунистите,  сега припяваща на Запада, Полша е наказана за своята враждебност към матушка  Русия с разчленяване.

В западната част   Германия си изисква обратно  крайбрежна Померания и вътрешна Силезия. Берлин също си връща Източна Прусия, принуждавайки самата Русия да се откаже от северната част на тази територия. Изглежда странно, че Москва доброволно се отказва от  своята най-западна област. Въпреки това, акцентът е на неприкосновеността на руските граници: да се покаже на Полша колко е била неблагоразумна, напускайки  крилото на Кремъл.

Карпатска Рус,  сега принадлежаща на Словакия и Украйна,  обявява независимост.

В Източна Европа, разпадането на ЕС позволява на Русия да поеме контрола над района с руското мнозинство в балтийските страни. Естония губи района около основно руския град Нарва, Латвия губи област Двинск,  обкръжваща малкия град Даугавпилс. Беларус става част от Русия.

Тази картографска фантазия е истински   балсам за раните на руската външна политика, като прогнозира победа за нея, а за  „враговете“ – поражение. Всъщност  ситуацията не изглежда сега толкова смешна, в сравнение с това, каквато е била преди две години,   но, изглежда,  се развива в тази посока.

Превод: http://analizator.eu 

4 thoughts on “Как (според руските медии) ще изглежда Европа през 2035 г.

  1. …и като кацнат/ се покажат/ 3 метровите рептили от дийп спейса смятате ли,че ще бъде важно коя държавица,какви граници ще има !?

  2. Защото материалът е превод от някъде си! И както винаги – ние сме последни и незначителни. Продадени сме отдавна! Между другото преди около 2 години имаше скандал с турските учебници изобразяващи като че ли същата карта относно България! И какво направиха нашите дупедавци (политици)???

  3. Защо не коментирате, че източна България почти до Варна е турска територия?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *