Дж. К. Роулинг пожертва един милион паунда, за да задържи Шотландия

roulingДж. К. Роулинг, автор на невероятната епопея за младия магьосник Хари Потър, дари  един  милиона паунда за кампанията „По-добре заедно“, предназначена да задържи Шотландия в рамките на Обединеното кралство.

Това мероприятие е инициирано от близката приятелка на писателката Алистър Дарлинг – бивш държавен секретар за Шотландия, пише на 11 юни британският вестник The Guardian

„Моята загриженост за независимостта на Шотландия, не означава, че аз не вярвам в шотландците или  подценяват техните постижения. Истината е, че Шотландия е изправена пред същите проблеми като останалата част от света през XXI век ….
Когато се поставят такива  сериозни въпроси като: каква валута ще имаме, ще се присъединим ли отново към Европейския съюз – в отговор звучат обвинения в паникьорство“, обяснява Роулинг.

Референдумът за независимостта на Шотландия ще се проведе през септември 2014 г., като много западни политици остро разкритикуваха шотландците за искането им да се отцепят, плашейки с  необратими последици от подобна стъпка.

От 1999 г. насам Шотландия има собствен парламент с ограничени правомощия. Пресата отбелязва обаче, че според социологическите проучвания, за  отделяне  от Обединеното кралство настоява  по-малката част от шотландските избиратели, но броят им постепенно се увеличава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *