Държавата Ирак изчезва

irak-mossul-2-540x304След няколко дни  на  ожесточени боеве ислямисти от групата „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ поеха  контрола над Мосул – вторият по големина град в Ирак, с население от 2 милиона души, пише Мартин Гелен на страниците на германския вестник Die Zeit.

Губернаторът на провинцията и полицията са избягали от града. Иракската армия също е напуснала града.

Войниците, според иракски офицери, са изтощени и деморализирани. Местните жители са се барикадирали в собствените си домове, и не излизат на улицата. Във вторник в магазините не работят. Централното правителство е поискало от иракския парламент налагане на извънредно положение. Иракският премиер Нури ал-Малики в отчаянието си се обърна към иракските граждани лично да се съпротивляват на  „радикални нашественици.“

По този начин, правителството на Ирак продължава да губи контрол над страната: ислямските екстремисти се придвижват все по на север. „Ние загубихме контрол над Мосул, в резултат в  ръцете на бунтовниците се оказа цялата провинция“ – каза говорителят на иракския парламент Осама ал-Нуджаифи. Политикът вече призова американската армия да се намеси в конфронтацията.

По време на битката за града терористите са превзели  летището с няколко бойни хеликоптери и тежки оръжия. В допълнение, казва журналистът, ислямистите са освободили повече от 1400 затворници от централния затвор. В града, BBC цитира думите на един от служителите на администрацията на града, е „пълен хаос.“

Влошаването на ситуацията в Ирак, заключава Гелен, се дължи на два фактора. Първо, гражданската война в Сирия привлича все по-голям брой ислямисти,  идващи в  региона от Европа и САЩ и мечтаещите да създадат  халифат в източните провинции на Сирия и западните райони на Ирак. Второ, сунитското малцинство в Ирак изпитва вражда към преобладаващо шиитския режим на премиера Ал Малики. Неговата непримиримост доведе до значителна радикализация на сунитското население.

Източник: Die Zeit

Превод: http://analizator.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *