55 години по-късно е разкрита мистерията на невидимата страна на Луната

moonAстрофизици от Университета на Пенсилвания са се опитали да обяснят защо страната на Луната, която е невидима от Земята, е различна от видимата, пише ABC.

На видимата страна на Луната има така наречените  „морета“, които са се образували от метеоритни въздействия – застинали езера от магмен базалт. На обратната страна „моретата“ са по-малко и те изглеждат много по-различно.

Човечеството се изправя пред тази мистерия през 1959 г., когато съветският космически апарат „Луна-3“ предава на Земята първите снимки от невидимата страна на Луната.

Изследователите от Пенсилвания обясняват: причината е в това , че лунните полукълба се различават по дебелината на лунната кора. Това, от своя страна, е обусловено от начина, по който е възникнала Луната.

„Историята започва преди 4,5 милиарда години, когато един обект с размерите на Марс, наречен „Теа“,  се удря силно в  нашата планета. Външните слоеве на Земята и тази мистериозна планета се оттласкват в космоса, и постепенно от  тях се формира Луната“ – се казва  в статията. Най-вероятно Луната още от самото начало е била с лице към Земята с една и съща страна.

Лунатa се е охлаждала по- бързо от Земята, тъй като е много по-малка. Топлината, излъчвана от Земята стига до близката страна на Луната. И, докато  другата страна на Луната се охлажда бавно, тази, която е обърната към  Земята  остава  в разтопено състояние.

В резултат на това лунната кора на невидимата страна става по-дебела. Това е причината, поради която „моретата“ там са  по-малко: метеоритните въздействия причиняват по-малко емисии на базалт от магма, пояснява изданието.

Източник: ABC

Бел. ред. Според други източници обаче, Луната не е чак на такава възраст, 4,5 милиарда години, а се появила доста по-късно….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *