Анимация, влияеща на съзнанието (видео)

Donald-DuckНезависимо от факта, че   отдавна съм възрастен,  и анимациите,  с редки изключения, не ми носят голяма радост,   все още от време на време ги гледам заради децата. И всичко сякаш е много просто: анимацията е  създадена, за да се забавлява и учи детето на правилата в живота, но се оказва, че има анимационни филми, с помощта на които правителството може да повлияе на огромна част от населението и да накара хората да правят това, което то иска.

В САЩ винаги са се хвалили с демокрацията, един от нейните  принципи е доброволното плащане на данъка върху доходите. Т.е. в началото на всяка година всеки  уважаващ себе си американец попълва данъчна декларация и я изпраща в данъчната служба, която изчислява размера на данъка, който трябва да бъде платен. И това го правят с желание всички  данъкоплатци. Но има и  случаи, в които тази схема не работи. Това става най-често по време на военни конфликти. Така се случва и по време на Втората световна война.

Държавния секретар на Министерството на финансите на САЩ Хенри Moргенто в края на 1942 г. установява, че въпреки всички усилия на новото правителство,  безработицата остава на същото ниво, а външният дълг „се раздува“ до невероятни размери. Войната  „изсмуква“  пари от страната, а  данъци  плаща само 11 на сто от населението. Какво да се прави? Моргенто се обръща към  Walt Disney с молба да направи патриотичен анимационен филм, който ще застави хората в  САЩ да плащат данъци.

Самият Disney е  на върха на популярността си тези дни. Той се съгласява и само за шест седмици пуска  8 минутен филм с  Donald Duck, който въпреки цялата си позитивност, не иска да плаща данъци и поради това той не може да бъде патриот в своята страна. В резултат на анимацията той преразглежда  отношението си към този въпрос, и  попълвайки декларацията си, отива до Вашингтон, за да я предаде лично на министъра на финансите.

Резултатът надминава всички очаквания. Walt Disney забогатява с още няколко милиона долара, а сумата на платените данъци се увеличава 4 пъти!

Има много начини да се контролира човечеството,  жалко, че не много от тях можем да разпознаем.

О. Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *