Руските компании се готвят за разплащания в юани

yuan-dolar„На фона на страховете, че западните санкции биха могли да ги изолират от американския доларов пазар, руските компании се готвят да преминат към  договори в юани и други азиатски валути,“ – казват журналистите от The Financial Times  Джак Фарчи и Катрин Хил, позовавайки се на двама топ мениджъри на банки.

„През последните седмици на пазара се наблюдава голям интерес от големи руски корпорации към това, да започнат да използват  различни продукти в юани и други азиатски валути, както и да си откриват  сметки в различни точки в Азия,“ – казва в интервю за вестника  Павел Teплухин, ръководител на руския клон на  Deutsche Bank.

Председателят на ВТБ  Андрей Костин заяви, че разширяването на използваните валути, алтернативни на долара – е една от ключовите цели на неговата банка.

„В обхвата на нашата двустранната търговия с Китай, разбира се, разширяването на разплащанията в  рубли и юани е  задача, която е на дневен ред, и ние вече я решаваме“ – заяви Костин по време на среща с президента Владимир Путин.

Всичко това “ фокусира вниманието върху опита на Русия да се обърне към Азия в момент, когато отношенията с Европа са обтегнати,“ – коментира вестникът.

Неназован „руски шеф на друга голяма европейска банка“ казва, че опитът да се намали зависимостта от долара – „е разумна стъпка.“ Той е добавил, че по време на криза тази зависимост задълбочава уязвимостта  на руската пазарна волатилност.

Източник: Financial Times

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *