Майор от КГБ: Сноудън бе на прицела на Москва 6 години преди да предаде американските тайни

article-2651973-1E92531D00000578-613_306x369„Руски шпиони „са подмамили“ американския разобличител Едуард Сноудън да поиска убежище в Москва, представяйки се за дипломати, след като са го дебнали в  продължение на шест години, казва бивш майор от КГБ“ – пише The Daily Mail.

„Борис Карпичков (на снимката),   избягал от Русия след 15 години служба в КГБ, заяви,  че  Сноудън е „причислен“ към  потенциалните дезертьори не по-късно от  2007 г.,“ – казва авторът Дарън Бойл.

„Kaрпичков е съобщил за Sunday  People, че руските агенти по сигурността са организирали изтичане на информация за  пристигането на Сноудън в Москва, за да принудят САЩ да действат“ – се казва в статията.

САЩ анулират паспорта Сноудън, принуждавайки го да моли за убежище, пише авторът. Според Kaрпичков „това е бил капан, и той се е  хванал в него. Сега руснаците извличат цялата агентурна информация, която той притежава“.

„Бившият служител на ЦРУ Робърт Баер заяви, че САЩ са започнали разследване дали Сноудън не е бил вербуван  от руснаците през 2007 г.“ – пише вестникът.

„Според Баер, ??руснаците за пръв път научават за Сноудън, когато той е работил за ЦРУ в Женева“ – казва Бойл.

„При оценка на щетите – очевидно трябва се изучи нещо, което той е имал като достъп в Женева, и ние трябва да приемем, че той го е предал на Русия“, – казва Баер.

Източник: Daily Mail

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *