Антрополози: мъжкият череп е еволюирал под ударите на юмруците

i_006Американски  антрополози от университета на Юта, поддръжници на доста непопулярната в научния свят  теория на „агресивната еволюция“, публикуваха нови аргументи в полза на това, че човек се е развивал чрез актове на насилие. Проучването е публикувано в изданието Biological Reviews, съобщава Phys.Org.

Според версията на тези учени, формата на черепите крадено от 30думи на мъжете е еволюционирала от времето на австралопитеците така, че  да издържа на удари по време на битки.

За да докажат своята теория, те  сравнили устройството на черепите на съвременните мъже, живеещи в Африка,  с тези на австралопитеците, както и с някои видове хоминиди, които са живели преди 4 – крадено от 30думи 5  милиона години. Според тях, най-много са  се променили тези кости, които по време на битки  поемат тежестта на ударите – те ставали все  по-дебели и по-здрави. При това  тези промени засягат само мъжете, а не и жените. Това обяснява и различията в структурата на черепа на съвременните мъже и крадено от 30думи жени.

Впрочем учените са единодушни, че най-вероятно в научния свят, теорията им отново ще бъде възприета хладно и критично.

защищено INVITEXT

Add Comment