Меркурий се смалява и сбръчква

merkuriМеркурий,  най-малката планета от земната група, продължава да се свива по размери. Сам по себе си този факт  вече е известен на учените, но сега изглежда, че този процес протича два пъти по-бързо, отколкото се смяташе досега.

Радиусът на Меркурий е 2439,7 ± 1,0 km; диаметърът – 4880 km, масата му-  3.3 х 1023 килограма, при това  средната плътност на Меркурий е доста голяма – 5.43 г/на куб. см, което е само малко по-малко от плътността на Земята.

Повърхността на планетата е покрита с многобройни назъбени склонове, простиращи се на стотици километри. Изследване на структурата им разкри, че те са се образували по време на свиване, придружаващо охлаждането на планетата, което е довело до намаляване на размера на Меркурий, както се предполагаше, с повече от 6 километра.

Меркурий е малко известна планета: едва през 2009 г., въз основа на снимки, направени от космическите  апарати „Маринър 10“ и „Messenger“,  е съставена първата му пълна карта. И това показа нови резултати, въз основа на анализа на геоложките и тектонични характеристики се оказва, че в продължение на своите  четири милиарда години, диаметърът на Меркурий е станал по-малък с 14,5 километра.

Планетологът от  Американския институт Карнеги Пол Бърн обяснява: „Не бива да се подценяват тези цифри, въпреки че те са незначителни в сравнение с размера на Mеркурий. Това   показва наличието на значителни промени в структурата на небесното тяло“.

One thought on “Меркурий се смалява и сбръчква

  1. Какви четири милиарда години? Земята и цялата слънчева система е на 6000 години! Мине не мине някой и друг ден, пускате подобни съобщения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *