Европа потъва в мрак

mrakНе успявайки  да излязат от икономическата криза, страните от ЕС сега са изправени пред риска да се сблъскат с нова беда, последствията от която са в състояние да надминат всички възможни очаквания.

Kaкто пише Il Giornale, позовавайки се на проучване, проведено от Международната агенция по енергетика (МАЕ), бъдещето на Европа може да бъде мрачно в истинския смисъл на думата. Според главния икономист на MAE Фатих Бирол, Европа рискува да се сблъска с масови изключвания на тока.

„През последните десет години разходите за производство на енергия са се удвоили“ – казва Бирол. Според него, през следващите 20 години Европа ще и трябват около 2 трилиона щатски долара инвестиции за модернизиране на съоръженията, които произвеждат електрическа енергия.

Да инвестират такива  суми в собствената си  модернизация,  енергийните дружества от ЕС не са в състояние. Според Бирол, това е възможно само в случай на увеличение на сметките за електричество с 20%. Очевидно е, че в съвременните условия такова  увеличение е неприемливо, защото това ще бъде тежко бреме за потребителите и промишлените предприятия, които ще бъдат изправени пред загубата на конкурентоспособност.

Според експерта, въпросът може да бъде решен само чрез директна правителствена намеса; в противен случай жителите на ЕС ще наблюдават как „Европа  потъва в мрак“.

На свой ред, една от причините, които са довели до тази ситуация е отказът на Европейската общност от  атомна енергия. Масовата истерия, която обхвана  Европа след аварията в „Фукушима“ на практика сложи край на европейската атомна енергетика.

Икономическият лидер на ЕС – Германия,  трябваше напълно да се откаже от използването на ядрената енергия;  Франция прие програма за намаляване на зависимостта си от ядрени източници на енергия, при условие, че 75 % от електроенергията и идва от АЕЦ.

В същото време опитът да се замени ядрената енергия с алтернативни източници не донесе желания резултат. Както се отбелязва в една от публикациите във Financial Times, останалите без работа фирми, ангажирани в строителството на атомни електроцентрали губят своите умения при  изграждането на такива съоръжения, което води до по-строги условия и увеличаване на стойността на съществуващите проекти.

По този начин вече може  да се  каже, че залагайки на развитието на алтернативни източници на енергия, изискващи огромни първоначални разходи, без бърза възвръщаемост, Европа е направила стратегическа грешка, която не може да се поправи скоро.

Резултатът от всичко това е печален: средствата за модернизация на съществуващите мощности в европейските енергийни компании не са достатъчни,  ядрените програми, които предоставят енергия  бързо и евтино са спрени,  източниците за енергийни инвестиции не са дефинирани.

Всичко това означава, че перспективата Европа един ден да потъне в мрак,  не изглежда прекалено фантастична.

http://analizator.eu/archives/6354

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *