В САЩ почина последният преводач от навахо

navahoВ САЩ е починал последният от 29 индианци-навахо,  работили по изпращане на съобщения на техния език по време на Втората световна война. Честър Нез е починал на  93 години в Албакърки , Ню Мексико.

Според Associated Press, смъртта е настъпила в резултат на бъбречна недостатъчност.

Честър Нез бил в десети клас , когато в резервата на племето навахо пристигнал представител на морската пехота, за да търси човек, който говори свободно английски и своя роден език. Нез скрил истинската си възраст и така се присъединил към екипа, разработил системата за  тайни съобщения за американската армия. Навахо в открит ефир използвали родния си език, който врагът не разбирал.

Кодът на Навахо се основава на уникална индианска  азбука, състояща се от 26 букви. Езикът е изключително труден за изучаване, а  преди 68 години не е съществувал някакъв набор от граматичните правила, така че да се научи  за кратко време било практически невъзможно.

Към 1945 г., около 375-420 навахо са служили като радисти в  морската пехота. Освен радисти, представители на племето са работили като куриери и са участвали в  битките като обикновени войници. Те също са участвали и в корейската и – за кратко – във виетнамската война.

През 2002 г. Джон Ву заснема игралния филм „Говорещите с вятъра“, разказващ историята на индианците-радисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *