Новият световен Интернет на принципите на Bitcoin

network_coverageОснователите на шотландската компания MaidSafe са създали аналог на интернет – мрежата SAFE, която е защитена от шпиониране от страна на правителства и хакери. Идеята на мрежата е да се използва съществуващият интернет, но съхраняването на информацията в нея е децентрализирано: тя се пази не крадено от 30думи на сървър на доставчик, а на компютрите на потребителите. Всеки, който използва тази мрежа предоставя твърдия си диск за съхранение на криптирани данни на потребителите.

Системата SAFE по своята организация прилича на работата на криптовалутата Bitcoin. Когато един  от потребителите качи файл в мрежата SAFE, той на случаен принцип се крадено от 30думи нарязва на малки парченца, данните в които се криптират и се изпращат  до няколко произволни компютри по целия свят. Тъй като компютрите на потребителите могат да бъдат изключени и да не са онлайн, системата поддържа  четири едновременни копия на  фрагмента на различни места. Къде се намират данните решава самата мрежа, крадено от 30думи и дори създателите на MaidSafe не знаят къде са записани тези файлове.

Освен това, използването на децентрализирана структура от SAFE предполага, че колкото повече потребители се свързват към крадено от 30думи мрежата, толкова по-бързо ще се отварят сайтове с популярна информация. Популярно съдържание, което се търси  по-често, ще бъде достъпно още по-бързо, като се прави своеобразно класиране, за разлика от конвенционалния интернет, където увеличеното натоварване забавя отварянето на страници и приложения.

Мрежата SAFE не може да бъде цензурирана от правителствата: За крадено от 30думи разлика от WWW, тя не използва DNS – система, която управлява адресите  на сайтовете. Освен това  SAFE може да се използва като механизъм за електронни избори, на които е невъзможно да се фалшифицира вот на централен сървър.

Тъй като няма сървъри на трети страни, SAFE спестява значителни средства. Странични лица крадено от 30думи няма да могат да получат достъп до данните, тъй като ключовете за декриптиране са известни само на конкретните потребители, а  липсата на централен сървър означава невъзможност за организиране на DDoS – атака.

За да финансира създаването на SAFE, основателите на  MaidSafe пуснаха собствена криптовалута Safecoin. Проектът се оказл толкова успешен, крадено от 30думи че 10 % от общия оборот на сейфкоините бил продаден в рамките на първите пет часа, което е позволило на компанията да спечели около $6 милиона. Останалите 90% ще бъдат достъпни в режим на бета -тестове, които MaidSafe планират за септември 2014 година.

крадено от 30думи
защищено INVITEXT

Add Comment