Новият световен Интернет на принципите на Bitcoin

network_coverageОснователите на шотландската компания MaidSafe са създали аналог на интернет – мрежата SAFE, която е защитена от шпиониране от страна на правителства и хакери. Идеята на мрежата е да се използва съществуващият интернет, но съхраняването на информацията в нея е децентрализирано: тя се пази не на сървър на доставчик, а крадено от 30думи на компютрите на потребителите. Всеки, който използва тази мрежа предоставя твърдия си диск за съхранение на криптирани данни на потребителите.

Системата SAFE по своята организация прилича на работата на криптовалутата Bitcoin. Когато един  от потребителите качи файл в мрежата SAFE, той на случаен принцип се нарязва на малки парченца, данните крадено от 30думи в които се криптират и се изпращат  до няколко произволни компютри по целия свят. Тъй като компютрите на потребителите могат да бъдат изключени и да не са онлайн, системата поддържа  четири едновременни копия на  фрагмента на различни места. Къде се намират данните решава самата мрежа, и дори създателите на MaidSafe крадено от 30думи не знаят къде са записани тези файлове.

Освен това, използването на децентрализирана структура от SAFE предполага, че колкото повече потребители се свързват към мрежата, толкова по-бързо ще се отварят сайтове с популярна информация. Популярно съдържание, което се търси  по-често, ще бъде достъпно още по-бързо, като се прави своеобразно класиране, за крадено от 30думи разлика от конвенционалния интернет, където увеличеното натоварване забавя отварянето на страници и приложения.

Мрежата SAFE не може да бъде цензурирана от правителствата: За разлика от WWW, тя не използва DNS – система, която управлява адресите  на сайтовете. Освен това  SAFE може да се използва като механизъм за електронни избори, на крадено от 30думи които е невъзможно да се фалшифицира вот на централен сървър.

Тъй като няма сървъри на трети страни, SAFE спестява значителни средства. Странични лица няма да могат да получат достъп до данните, тъй като ключовете за декриптиране са известни само на конкретните потребители, а  липсата на централен сървър означава невъзможност за крадено от 30думи организиране на DDoS – атака.

За да финансира създаването на SAFE, основателите на  MaidSafe пуснаха собствена криптовалута Safecoin. Проектът се оказл толкова успешен, че 10 % от общия оборот на сейфкоините бил продаден в рамките на първите пет часа, което е позволило на компанията да спечели около $6 милиона. Останалите крадено от 30думи 90% ще бъдат достъпни в режим на бета -тестове, които MaidSafe планират за септември 2014 година.

защищено INVITEXT

Add Comment