Белият асфалт намалява температурата на въздуха в града

asfalt

Известно е, че белите обекти по-добре да отразяват слънчевите лъчи, а черните поглъщат  топлина. Но  може ли този факт да бъде полезен в градското планиране? Разбира се.  Инициативта Cool Change Cities Project предлага асфалтът да е  бял.

Оказва се, че черният асфалт е един от факторите, заради които през лятото в градовете става особено горещо – температурата на настилката може да достигне почти 100 градуса по Целзий, което, разбира се, се отразява на цялостния климат в населеното място.

Черният асфалт през деня събира слънчевата топлина и я изпуска до късно през нощта. Проучванията показват, че тъмната повърхност на пътя може да повиши температурата на въздуха в града със 7 градуса. Така че защо да не се направи асфалта бял?

Първо, това значително ще снижи температурата на въздуха на градските улици през летните дни. На второ място, с намаляване на температурата ,  намалява и консумацията на електроенергия.

Специалистите от  Cool Change Cities Project са изчислили, че само в  New York белият асфалт ще позволи да се спестяват годишно $ 57 милиона от  сметките за електроенергия. При това не е необходимо да се сменя старото тъмно покритие с ново веднага. Като за начало асфалът може да се боядиса в бяло, а след това да се заменя поетапно, където е необходимо.

One thought on “Белият асфалт намалява температурата на въздуха в града

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *