Русия и Китай осъществяват финансова атака срещу Запада

kitayРусия и Китай  работят върху създаването на  мощно оръжие , което ще им позволи да се изравнят със Запада, пише германският вестник Die Welt.

Не става дума за създаване на нова ракетна система  или спътници за кибер шпионаж – става дума за  много по-значимо събитие. Две държави атакуват финансовото превъзходство на Запада по всички фронтове, твърди  кореспондентът Holger Tsshepits.

Доскоро Русия и Китай бяха напълно зависими от него, финансовите пазари „тиктакаха“ западно, като се започне с ключовата световна валута долар, платежните системи Visa и Mastercard и се завърши с рейтинговите агенции . Москва и Пекин възнамеряват да сложат край на това: „Този, който не е в състояние да се противопоставя  финансово, не може да се превърне в реална политическа и военна държава“.

Русия и Китай вече се споразумяха да  създадат нова кредитна агенция, която, според министъра на финансите Антон Силуанов, ще оценява съвместни  руско- китайски проекто. Както подчертава министърът „оценките ще са вън от политиката“ съобщава изданието.

По този начин, отбелязва Tsshepits, Русия и Китай ще оспорят правото на трите най-големи и най-влиятелни американски рейтингови агенции – Standard & Poor’s, Moody’s и Fitch – да формират общественото мнение. Москва вече усети върху собствената си кожа отрицателните оценки, които компаниите публикуваха по време на Кримската криза. След като финансовите пазари реагираха бурно на понижението на рейтингите на Русия,  значително се увеличиха  разходите по заемите, а руската валута и акции се сринаха, руските власти обвиниха западните агенции в създаването на политически мотивирани оценки, припомня авторът, обяснявайки защо Кремъл заедно с Китай, също винаги недоволен от западните оценки, нанасят ответен удар.

Друг съвместен руско- китайски стъпка в борбата с финансовото превъзходството на западните страни, е решението да създадат своя собствена банка за развитие, която трябва да се конкурира с Международния валутен фонд (МВФ), който практически не  обръща внимание на развиващите се държави.   В допълнение – и двете страни искат да отслабят позицията на долара като световна валута . По-специално, централната валутата в Евразийския съюз ще е рублата; Китай планира да увеличи дела на юана във външната си търговия, се казва в статията .

Досега всички финансови транзакции минават през банки в САЩ , и автоматично попадат в сферата на влияние на Запада. По-специално, това се отнася за гиганти като Visa и Mastercard, които спряха сътрудничество с банка „Русия“ и редица други руски банки по време на Кримската криза.

Руският президент вече обяви създаването на национална платежна система, съобщава кореспондентът.

Източник : Die Welt

2 thoughts on “Русия и Китай осъществяват финансова атака срещу Запада

  1. Ъхъм, пълен катаклизъм се очертава: китайци населяват Русия ;)

  2. Добре е да започнат с култовия роман на Даниел Дефо. Сещате се нали, кой ще е Петъкчо?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *